Nytt program!

Det er mange gode grunner til å tilbringe høsten på Cinemateket!

Filmserier

I høst har vi gleden av å være med på å markere det japanske studioet Shochikus 100-årsjubileum. Vi har plukket ut tolv høydepunkt, hvorav de fleste filmkopiene importeres fra Japan for anledningen. Merk deg også at filmeksperten Dick Stegewerns holder et foredrag om Shochiku i forkant av visningen av Night and Fog in Japan onsdag 18. november.

I Filmens kvinnelige pionerer kan du se film av Alice Guy-Blaché, Germaine Dulac, Musidora, Marie-Louise Iribe og Nicole Védrès; fem franske filmskapere som har satt spor etter seg i filmhistorien.

Vi byr også på et retrospektiv program viet den norske filmskaperen Ola Solum. Han var en leken og oppfinnsom filmforteller som behersket ulike sjangere. Han laget flere populære barnefilmer, inkludert juleklassikeren Reisen til julestjernen og skrev om norsk filmhistorie med actionthrilleren Orions belte.

På kort tid har Greta Gerwig gjort suksess som skuespiller, manusforfatter og regissør, og vi viser fire filmer av og med henne.

Endelig får vi også vist tre høydepunkt av den egyptiske mesterregissøren Youssef Chahine. Denne serien skulle egentlig gå av stabelen i vår, men dette ble ikke noe av grunnet lockdown. Nå får du muligheten under Film fra Sør!

Den amerikanske uavhengige filmskaperen James Benning lager filmer som belønner tålmodighet. I oktober kan du se tre av dem; El Valley Centro, Ten Skies og 11x14.

Månedens film

I oktober kan du se Sofia Coppolas On the Rocks, i november kommer Melina Matsoukas’ Queen & Slim og i desember er Valentín Vasyanovitsj’ Atlantis Månedens film.

Filmfestivaler

Høsten er alltid spekket med filmfestivaler! I år kan du få med deg Oslo Arkitekturfilm 8.-11. oktober, Baltiske filmdager 16.-18. oktober og en mulighet til å se alle de nominerte filmene til årets Nordisk Råds filmpris under Nordisk filmhelg 23.-25. oktober. Dessuten kan du se verden fra en annen vinkel når det er klart for den 30. utgaven av Film fra Sør 26. november til 6. desember. Da står blant annet et stort Bong Joon-Ho-retrospektiv på plakaten!

Dessuten

I tillegg til dette kan du også se frem til Filmhistoriekurs om norsk film, avantgardefilm i The Dream That Kicks og Per Haddals filmsalong der Unni Askeland kommer for å markere utgivelsen av Knut Hamsuns Markens grøde. Det blir også visninger av Hatet og In the Mood for Love i nyrestaurerte utgaver, filmer om og med Roma, Film og psykoanalyse og eget seminar viet Sigmund Freuds essay «Hinsides lystprinsippet», musikalsøndager, The Science of Fiction med foredrag, Forstyrret filmsalong, publikums ønskefilmer, Jul på Cinemateket og enda mer!

Velkommen!