Par sett i varmesøkende kamera.

Atlantis

En prisvinnende og visuelt imponerende fremtidsfabel fra et utbombet Ukraina.

Etter en storkrig mot Russland befinner vi oss i et totalødelagt Ukraina. Året er 2025, og krigsveteranen Sergiy har mistet både familien og troen på livet etter krigens herjinger. Dagene går med til jobben på et stålverk, og å holde skyteferdighetene ved like med vennen Ivan som også sliter psykisk. Endringene i den apatiske tilværelsen inntreffer når fabrikken legges ned og Sergiy får en ny jobb som innebærer å frakte rent vann til den tidligere fronten, som er plaget av forurensing. Her blir han kjent med Katya, som introduserer ham for den frivillige organisasjonen «Svarte tulipaner». De graver opp og identifiserer lik fra krigen i håp om å bli ferdig med fortiden.

Dvelende, dystopisk og dyster er tre nøkkelord som beskriver Valentín Vasyanovitsj’ film Atlantis. Kanskje ikke de mest salgbare merkelappene, men Atlantis er samtidig mektig i sin skildring et land i økonomisk og moralsk ruin som følge av krig. Storslåtte tablåer og små glimt av håp gjennom mellommenneskelige relasjoner danner en motvekt til mørket, og resultatet er en enestående meditasjon over krigens ettermæle.

Regissør Valentín Vasyanovitsj (f. 1971) kommer fra Ukraina, og har arbeidet i mange år som regissør og produsent. Han er utdannet filmfotograf og dokumentarfilmskaper fra universitetet i Karpenko-Kary, og har senere gått på Andrzej Wajda-filmskolen i Polen. Han har tidligere regissert filmer som Zvychayna sprava (2012), Kredens (2013) og Riven chornoho (2017). Han var også produsent, fotograf og klipper på Myroslav Slaboshpytskiys Stammen (2014).

Teknisk informasjon om filmen Atlantis
Attributt Verdi
Spilletid 1t 46m (106 minutter)
Produsert Ukraina 2019
Regi Valentín Vasyanovitsj
Medvirkende

Andriy Rymaruk, Liudmyla Bileka, Vasyl Antoniak

Tale Ukrainsk og engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP

Se mer av