Lady Auteur

Skuespilleren, manusforfatteren og regissøren Greta Gerwig har klatret til topps i amerikansk film.

Greta Gerwig.

Etter å ha søkt og ikke fått plass på et eneste masterprogram i manusskriving, endte Greta Gerwig opp i den amerikanske uavhengige filmen, der hun skrev manus til og spilte i ulike mumblecore-filmer, med kanskje Joe Swanbergs Hannah Takes the Stairs (2007) som et høydepunkt. Denne learning by doing-metoden bar frukter og ledet henne til et samarbeid med Noah Baumbach, som resulterte i de strålende filmene Greenberg, Frances Ha og Mistress America, hvor hun briljerte både som manusforfatter og skuespiller.

De siste årene har hun også markert seg som regissør, og det med glans. Gerwig la aldri skjul på regiambisjonene sine og sier at hennes filmskole var alle folka som delte erfaringer med henne på filmer hun har spilt i opp gjennom årene. Lady Bird og Little Women ble både kritiker- og publikumssuksesser, og Gerwig regnes i dag som et sikkert kort av den amerikanske filmindustrien – noe som åpner mange dører. Overraskende nok er hun nå i gang med å skrive manus til filmen Barbie – ja, selveste plastdukken Barbie. Det skal bli moro å se hva hun og Baumbach, som er med på manussiden, får til her!

Som skuespiller tilfører Gerwig karakterene en form for energi og nyanser som gjør at de oppleves som veldig autentiske. De har ofte, i likhet med karakterene hun skaper som manusforfatter, en tendens til å være snakke­snalige, samtidig som Gerwig (som har erfaring som danser) er god til å bruke kroppsspråk til å skape friksjon. Som regissør er manuset alfa og omega for Gerwig. Manuskriptet er et møysommelig fremstilt destillat som skal romme alt som filmen skal bli, og noe som hun nødig endrer. Men for å få manuset til å leve hjelper det å ha skuespillererfaring.

Your actors are the lifeblood of the movie. It doesn’t matter how good a shot looks, the lifeblood, the thing that people will connect to, is these people.

Så det var kanskje like greit at ingen skoler slapp henne til. Veien ble til mens hun gikk, og Gerwig fant frem uansett.