En mann lener seg og en kvinne sitter på panseret av en bil.

Queen & Slim

Stilfull, sterk og velspilt politisk road movie.

En kvinne og mann møtes på en Tinder-date. Hun er jurist, han jobber i butikk. Stemningen er sånn passe. På vei hjemover i bilen, blir de stoppet av politiet. Frykt og aggresjon skaper en situasjon som plutselig eskalerer. Skudd løsnes – hun blir skutt og han skyter politimannen. I en tilstand av sjokk drar de to av gårde. Vi følger dem på flukten sørover fra Ohio – en flukt som tvinger dem til å bli kjent med hverandre og seg selv. Samtidig er filmen også en reise gjennom deler av afroamerikanernes historie og USA. På sin ferd møter paret en rekke andre mennesker, som representerer ulike sider ved afroamerikansk kultur og det sammensatte spekteret av landets befolkning.

Premisset for Queen & Slim er den systematiske urettferdigheten – filmskaperne selv kaller det traumet – som USAs afroamerikanske befolkning har vært utsatt for i generasjoner. I dag, i kjølvannet av drapet på George Floyd og de massive reaksjonene det utløste, vil nok Queen & Slim resonnere enda sterkere, for mange har fått en ny forståelse av problemet. For manusforfatter Lena Waithe var prosjektet hellig (protestkunst kaller hun det), og hun og regissør Melina Matsoukas krevde full kontroll over produksjonen, og nektet filmen å bli testvist for et hvitt middelklassepublikum.

Melina Matsoukas hadde jobbet som musikkvideoregissør i ti år og laget videoer for artister som Beyoncé, Rihanna og Lady Gaga før hun ble hanket inn til Queen & Slim, den eneste aktuelle kandidaten for Waithe. Queen & Slim har da også et utrolig soundtrack. Matsoukas forteller med en rå eleganse, og bruker farger og lys til å understreke, skape scener og tablåer som både er konkrete og mer symbolske. Daniel Kaluuya og Jodie Turner-Smith er dessuten helt fantastiske i hovedrollene magnetisk er ordet og sørger for at det er umulig å glemme Queen og Slim.

Queen & Slim vises i samarbeid med Kunstnernes Hus Kino og Vega Scene.

What lingers […] are strains of anger, ardor, sorrow and sweetness, and the quiet astonishment of witnessing the birth of a legend. This movie feels like something new, and also as if it’s been around forever, waiting for its moment. A.O. Scott, The New York Times
Teknisk informasjon om filmen Queen & Slim
Attributt Verdi
Spilletid 2t 12m (132 minutter)
Produsert USA/Canada 2019
Regi Melina Matsoukas
Medvirkende

Daniel Kaluuya, Jodie Turner-Smith, Bokeem Woodbine

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 2.39:1
2.39:1

Se mer av