Baltiske filmdager

Baltiske filmdager feirer 20-årsjubileum i år! Årets program rommer både spillefilm, dokumentar og animasjonsworkshop.

To kvinner i solnedgang.

Etter to tiår har Baltiske filmdager blitt en kjent filmfestival i Oslo og et fast innslag i Cinematekets høstprogram. Programmet i årets utgave spenner over et bredt utvalg filmer fra Estland, Latvia og Litauen, med spesielt fokus på Latvia. Åpningsfilmen er den latviske produksjonen Morsmelk, etter Nora Ikstenas roman som nylig er blitt oversatt til norsk. Fra Estland og Litauen kommer blant annet en kriminaltrilogi lagt til Tallin i middelalderen og den litauiske klassikeren The Beauty fra 1969. Ellers viser vi flere nye produksjoner, blant andre Slow av Marija Kavtaradze, som vant prisen for beste regi under kategorien World Cinema på Sundance-festivalen i år. I tillegg kan du få med deg flere dokumentarer, som den prisbelønte Smoke Sauna Sisterhood fra Estland og Fragments of Paradise, om litauiske Jonas Mekas som ble filmpioner i USA.

Animasjonskurs

Det latviske dukkefilmstudioet Animācijas brigāde (Redningsbrigaden) er et stop motion/animasjonsstudio med en over 50 år lang historie. En hel generasjon har vokst opp med filmene deres, som forteller om menneskets natur og landets historie. Mange av filmene studioet har laget er en kommentar eller kritikk av samtiden. Under årets festival inviterer Barnas cinematek til et animasjonskurs med de anerkjente animatørene Dace Rīdūze og Māris Brinkmanis. Kurset har vi kalt Tingenes hemmelige liv. 

Filmdagene arrangeres i samarbeid med Estlands ambassade, Latvias ambassade og Litauens ambassade og de baltiske filmsentrene og foreningene. Arrangementet er støttet av Oslo Kommune og Fritt ord.

Les mer på baltiskefilmdager.com og følg med på festivalens Facebook og Instagram-side.

Program