Hva er Cinemateket?

Cinemateket er stedet for filmhistorie og filmkunst. Vi viser både de store klassikerne og mindre kjente verker fra filmhistorien, og nye filmer av spesiell interesse.

Vi er opptatt av å presentere filmene på en best mulig måte, tro mot originale visningsformater og ofte i nyrestaurerte utgaver. En stor andel av forestillingene er eksklusive, noe som betyr at vi både viser unike filmkopier som bare vi har tilgang til, og at vi viser filmer som ikke er mulig å få sett andre steder.

Vi jobber også med å sette enkeltfilmer, regissører og epoker inn i en større faglig sammenheng, og vi kombinerer derfor mange av forestillingene våre med foredrag, introduksjoner og samtaler med regissører, filmvitere og andre fagmennesker. Hos oss får du møte toneangivende filmskapere som David Lynch, Claire Denis, Hirokazu Koreeda og Mike Leigh, skuespillere som Claudia Cardinale og Crispin Glover, og ressurspersoner fra andre fagfelt.

Tre menn samtaler med rødt kinoforteppe i bakgrunnen.

Møt filmskaperne! Her fra Hirokazu Koreedas besøk i 2016 (Foto: Geir Friestad).

Festivaler og samarbeid

Cinemateket arrangerer den svært populære 70mm-festivalen annethvert år, og er fast arena for festivalene Film fra Sør, Human International Documentary Film Festival og Oslo Fusion International Film Festival. I tillegg samarbeider vi med en rekke andre institusjoner og foreninger i Norge og utlandet, og har faste konsepter hvor vi knytter film til psykoanalyse, naturvitenskap, filosofi, arkitektur, fotografi og mye annet.

Barn og unge

Cinemateket har faste tilbud til skoler og barnehager på hverdagene, og tilbyr hver helg visninger av klassikere og nye filmer til barn og barnefamilier gjennom konseptet Barnas cinematek. Barnas cinematek er med i Frelsesarmeens aktivitetskort og er også visnings-og arrangementsarena under filmfestivaler som Film fra Sør, Klimafestivalen og Arkitekturfilm Oslo.

Norsk filminstitutt

Cinemateket drives av Norsk filminstitutt (NFI), og har som overordnet mål å styrke filmkulturen i Norge ved å stimulere interessen for filmkunst og filmhistorie. Vi har ikke kommersielle hensikter med driften, og skal i stedet oppfylle kulturelle og pedagogiske målsetninger.

Medlem av FIAF

NFI er medlem av den internasjonale føderasjonen for filmarkiv FIAF, som jobber for å bevare og formidle verdens filmarv. FIAF har 164 medlemmer fra over sytti land. Cinemateket har gjennom FIAF mulighet til å låne sjeldne filmkopier fra utenlandske filmarkiv.

Filmarkivarerer i 1952.

Den første FIAF-kongressen i 1952 i Amsterdam.