70mm-festivalen

Det er endelig klart for en ny utgave av Cinematekets sagnomsuste 70mm-festival! Gled deg til en unik blanding av tidløse klassikere og nyere filmer som vises i det fineste kinoformatet som har eksistert. 

En lang rekke kameler gjennom ørkenen.

70mm-festivalen går av stabelen 7. – 16. juni og åpner med den ultimate 70mm-opplevelsen; David Leans Lawrence of Arabia fra 1962, med Morten Skalleruds stadig like imponerende kortfilm Året gjennom Børfjord fra 1991 som forfilm. Deretter går det slag i slag med høydepunkter som Jorden rundt på 80 dager («a smasheroo from start to finish» - Variety), den überkule bilfilmen Grand Prix fra 1966, den minst like heftige krigsfilmen Ørneredet fra 1968, og den nevnte musikalen The King and I, med Deborah Kerr og Yul Brunner i et vidunderlig samspill.

Vi viser også nyere filmer lansert i 70mm-formatet, som Steven Spielbergs Hook og Titanic, som vi gleder oss til å presentere for første gang på 70mm på Cinemateket. Quentin Tarantinos The Hateful Eight var filmen som for alvor satte i gang dagens 70mm-bølge da den kom i 2015, og vi viser den på den måten Tarantino vil at du skal se den. Paul Thomas Anderson har lansert flere filmer på 70mm tidligere, og nå har vi fått tak i en flott 70mm-kopi av hans strålende komedie Licorice Pizza fra 2021.

I tillegg byr vi på en kanonbra musikkopplevelse med selveste Elvis i konsertfilmen Elvis: That’s the Way It Is fra 1970.

Hva er 70mm?

70mm er et bredt høyoppløst analogt filmformat. Hvert bilde i filmstrimmelen har en høyde som dekker fem perforeringer, og bredde/høyde-forholdet på filmene er 2,21:1. Filmformater med en bredde på 70mm har eksistert siden 1890-årene. Men det var først på 1950-tallet at formatet fikk en viss utbredelse. 

Finn ut mer i vår artikkel om 70mm.