70mm-festivalen

Gled deg til gjensyn med moderne 70mm-klassikere, restaurerte perler fra filmstudioene, supersjeldne originalkopier og blow-ups av storfilmer fra 80-tallet.

Size does matter!

Fredag 14. juni braker det løs med ny 70mm-festival som varer helt til 23. juni! Interessen for å se 70mm-kopiene i sin originale form på stort lerret er stor, og det ventes festivalgjester fra hele verden til Oslo i juni for å få med seg denne begivenheten. Følg med på Cinematekets nyhetsbrev og festivalens Facebook-side for siste nytt!

Hva er 70mm?

70mm er et bredt høyoppløst analogt filmformat. Hvert bilde i filmstrimmelen har en høyde som dekker fem perforeringer, og bredde/høyde-forholdet på filmene er 2,21:1. Filmformater med en bredde på 70mm har eksistert siden 1890-årene. Men det var først på 1950-tallet at formatet fikk en viss utbredelse. Finn ut mer i Jan E. Olsens artikkel om 70mm.

Amerikanske lobbykort

Kinoene brukte såkalte lobbykort, stillbilder fra filmene, for å reklamere for filmene som ble vist eller skulle komme. De kom gjerne i sett på åtte, og ble hengt opp i glassmontre i foajeen eller utenfor kinoen. Lobbykortene fulgte ofte filmkopien, og sammen med filmplakaten var dette den fremste måten for kinoene lokalt å lokke publikum inn i kinosalen.

To menn hilser på hverandre.
En gruppe menn står på en håndlaget flåte og staker seg ned en stri elv.
En eldre mann med litt fattigslige klær gir eller får et gevær av en yngre mann. Han ser velstående ut. En lett bekymret kvinne og et barn står litt bak og ser på. De befinner seg i en staselig stue.
En mann med gevær og ryggsekk står og lytter.
Tre menn står og snakker sammen på en eng. Mange menn i bakgrunnen.
Tre menn står med vann til knærne i en elv og ser på noe.
En gruppe soldater står og konfererer i skogen.
Fem soldater følger med på at en eldre mann står og sikter på noe med gevær.
En relativt ung mann ser rett på kamera. Han har bart og pelslue.