En amerikansk soldat overfaller en tysk.

Ørneredet

Hør Per Haddal fortelle om sine møter med Clint Eastwood, som spiller en av hovedrollene i denne intense thrilleren.

Den produktive skotske spenningsforfatteren Alistair MacLean utløste et skred av filmatiseringer på 1960-og 70-tallet. Mange ble kinosuksesser. Blant dem Ørneredet og Kanonene på Navarone. Ørneredet er en av de største og kanskje den beste. Steven Spielberg likte den svært godt.

1943: En amerikansk general som vet mye om den planlagte landgangen i Normandie året etter, tas til fange av tyskerne og føres til det nærmest utilgjengelige slottet Ørneredet. Til fjelltoppen kan man bare ta seg med taubane. Få ham ut før han røper invasjonsplanene, lyder ordren. Richard Burton og Clint Eastwood leder unnsetningsforsøket.

Ørneredet er et effektivt spenningseventyr med bred appell. Nervepirrende og ustoppelig actiondriv, overraskende vrier, ofte usannsynlige og lumske. Røffe karakteristikker av rollefigurene. Og med storstjerner på topp.

70mm-formatet gir ekstra luft og rom til maling av svimlende fjellandskap. Gispende akrobatikk og gysende stunts utspiller seg, utført med mesterskap. Og uten høydeskrekk.

Undertegnede vil fortelle fra intervjuer (fire av dem) med fenomenet Eastwood. Han er et slags amerikansk «nasjonalmonument». I skrivende stund er Clint, nå 93 år, i ferd med å spille inn sin 46. film som regissør. Juror No. 2 er et rettssals- og samvittighetsdrama. Han har over 60 roller på merittlisten.

«Jeg har alltid vært outsideren som ser det hele fra utsiden», sa han til meg en gang. Mon det. Han har vel så ofte vært en særegen forteller midt i en maskulin «mainstream», lakonisk, resolutt, ujålete, men også med en viss følsomhet overfor mennesker som fortjener det. I hans øyne. I og utenfor Ørneredet.

Per Haddal

Teknisk informasjon om filmen Ørneredet
Attributt Verdi
Spilletid 2t 38m (158 minutter)
Originaltittel Where Eagles Dare
Produsert USA/Storbritannia 1968
Regi Brian G. Hutton
Medvirkende

Richard Burton, Clint Eastwood, Mary Ure

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 70mm
Bildeformat 2.35:1
2.35:1

Forestillinger

  • Tirsdag 11.06.2024 18:30 Tancred  

    Innledning ved Per Haddal.