To menn planlegger hva de skal gjøre i ørkenen.

Lawrence of Arabia

Kongen av 70mm-filmer!

Lawrence of Arabia er en monumental og episk blockbuster, et ørkeneventyr som begeistret både publikum og kritikere da den kom i 1962. Filmen fikk sju Oscar da, og er kanskje fortsatt den filmen de aller fleste tenker på når 70mm-formatet nevnes.

Filmen handler om den myteomspunne Thomas Edward Lawrence, som omkom i en motorsykkelulykke i 1935. Engelskmannen som hadde ledet det arabiske opprøret mot tyrkerne under første verdenskrig, ble en av sin samtids største legender og et mysterium for historikerne. Boken han selv skrev, Seven Pillars of Wisdom, etterlater seg et motsetningsfylt bilde: humanist og kriger, filosof og eventyrer, sadist og medmenneske, narsissist og altruist.

Produsent Sam Spiegel ble fascinert av boken, sikret seg retten til å filme den og knyttet til seg regissør David Lean, som han allerede hadde samarbeidet med på verdenssuksessen Broen over Kwai. De foretrakk en ukjent skuespiller til hovedrollen, og valget falt på en ung ire fra The Royal Shakespeare Company, Peter O’Toole. Til gjengjeld supplerte man med berømtheter som Alec Guiness, Anthony Quinn og Omar Sharif, for å nevne noen fra den imponerende rollelisten. Like imponerende var innspillingsprosessen. Lean var opptatt av at scenene skulle være så autentiske som mulig. Deler av opptakene ble gjort i Jordan, hvor kongen stilte en armé på flere tusen soldater og kameler til filmteamets disposisjon. Sevilla i Spania ble brukt som kulisse i scener som skulle representere Kairo, Jerusalem og Damaskus, og havnen Akaba, som Lawrence hadde erobret, ble også gjenskapt i sør-Spania.

På initiativ fra Steven Spielberg og Martin Scorsese (som begge gir Lawrence of Arabia æren for sine yrkesvalg), ble filmen i 1989 grundig restaurert og forlenget med flere sentrale scener som var blitt klippet bort før premieren i 1962, og i forbindelse med filmens 50-årsjubileum i 2012 ble enda en ny restaurering gjort. Vi viser en nydelig, importert kopi: Dette er 70mm på sitt aller, aller beste.

Merk: Visningene søndag 16. juni går uten forfilm. 

Teknisk informasjon om filmen Lawrence of Arabia
Attributt Verdi
Spilletid 3t 47m (227 minutter)
Produsert Storbritannia 1962
Regi David Lean
Medvirkende

Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins, Omar Sharif , José Ferrer, Anthony Quayle, Claude Rains

Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 70mm
Lyd Magnetlyd
Bildeformat 2.21:1
2.21:1

Forestillinger

  • Fredag 07.06.2024 18:00 Tancred  

    15 minutters pause i filmen.

  • Søndag 16.06.2024 14:00 Tancred  

    15 minutters pause i forestillingen. Det vises ikke forfilm. 

  • Søndag 16.06.2024 19:00 Tancred  

    15 minutters pause i forestillingen. Det vises ikke forfilm. 

Se mer av