Hva er 70mm

70mm er et bredt høyoppløst analogt filmformat. Hvert bilde i filmstrimmelen har en høyde som dekker fem perforeringer, og bredde/høyde-forholdet på filmene er 2,21:1.

Scene fra 70mm-filmen Cleapatra.

70mm-filmruter fra Cleopatra.

Filmformater med en bredde på 70mm har eksistert siden 1890-årene. Men det var først på 1950-tallet at formatet fikk en viss utbredelse. Da hadde tv-mediet fått fotfeste, noe som resulterte i et sviktene kinobesøk. Bransjen var nødt til å finne på noe som kunne lokke folk tilbake til kinosalene. Svaret ble blant annet bredfilmsformatet, som muliggjorde episke, spektakulære filmforestillinger, og 70mm-formatet var selveste kremen av kremen innen bredformatsfilm. Publikum likte det fikk se, og strømmet nok en gang til kinoene, for å møte Lawrence of Arabia og Maria von Trapp, reise ut i verdensrommet og jorda rundt, se storslåtte og fantastiske scenarier i ypperste kvalitet.

Overlegen kvalitet

Det at bildet er så stort, gjør atdet vi ser på lerret oppleves som mye skarpere, klarere og nesten tredimensjonalt. Det er ikke bare bildet som er i en klasse for seg. Lyden fra 70mm-filmene blir gjengitt fra hele fem frontkanaler, i tillegg til surround.

70mm-festival

Cinemateket arrangerer en egen 70mm-festival annet hvert år. Den første utgaven kom i 2000. I 2017 ble den arrangert for 12. gang.

Fremvisning av 70mm-film.

Klart for 70mm.