Shochiku 100 år

Shochiku er et japansk studio som ble etablert i 1920. Opp gjennom årene har de produsert, distribuert og vist film i Japan. Vi er med på hundreårsmarkeringen deres og viser et utvalg filmer, mange i sjeldne spesialimporterte kopier.

Starten på en Shochiku-film.

Studioet Shōchiku film kan føre sin historie tilbake til 1895, da som et teater/kabuki-selskap, og i 1920 produserte selskapet sin første spillefilm. Raskt ble de en stor aktør med sin egen distribusjons- og kinokjede. Selv om de sees på som en kommersiell og noe konservativ aktør, står de likevel bak Japans første moderne film, lydfilm, fargefilm, Oscarvinner, verdens lengste filmserie, to nye bølger som endret japansk film – og ikke minst filmene til Yasujirō Ozu.

En av de viktigste hendelsene i Shōchikus historie kom i 1924 når Shirō Kido overtok som sjef i selskapet og bestemte at de skulle satse på samtidsfilm med et hovedsakelig kvinnelig publikum i tankene, noe som ble en stor suksess og førende for deres filmer i mange tiår. Problemet kom med introduksjonen av fjernsynet på slutten av 50-tallet, noe som gjorde at store deler av deres publikum forble hjemme.

Da fikk en gruppe dristige unge menn muligheten og svarte med å fornye hele den japanske filmen. Den største stjernen var kanskje Nagisa Ōshima og her har vi tatt med hans fjerde film, det intense og revolusjonerende dramaet Night and Fog in Japan (1960), og samme år kom Kijū Yoshida med sin utrolig voksne debut Good For Nothing. Disse filmene var spydspisser i en ny bølge som fikk navnet Shōchiku Nouvelle Vague, kanskje den eneste bølgen som har utspilt seg innenfor et enkelt studio.

Etter at de i år 2000 la ned sitt hovedstudio i Ōfuna, har Shōchiku trukket seg mer eller mindre ut ifra all direkte filmskaping, men lever i beste velgående som produsent. Noe som var tydelig for alle da Japans første Oscar for beste fremmedspråklige film kom med Departures (2009), hvor Shōchikus logo var prominent plassert.

Blant studioets mest kjente regissører finner vi navn som Yasujiro Ozu, Kenji Mizoguchi, Keisuke Kinoshita og Takeshi Kitano, som alle er representert i serien. Merk deg også at vi viser Masaki Kobayashis monumentale tredelte epos The Human Condition.

Filmserien skulle egentlig ha gått i november og desember 2020, men dette ble ikke mulig da Oslo innførte sosial nedstenging og alle kinoene måtte lukke dørene. Siden vi har importert en rekke sjeldne kopier til denne serien, flytter vi den over i 2021.

Les professor Dick Stegewerns artikkel om Shochiku.