En ung gutt slåss, mens en gjeng med gutter står bak og ser på.

Night and Fog in Japan

To generasjoner og to studentopprør møtes.

Japan høsten 1960: To politisk aktive studenter, Nozawa og Reiko, som møttes under en studentdemonstrasjon, gifter seg. Nozawa var kommunist under sin studietid åtte år tidligere, den gangen Zengakuren var den ledende bevegelsen. Reiko, som fortsatt studerer, tilhører den nye venstreradikale gruppen Zenkyoto. Deres venner, satt sammen av disse to ulike generasjonene, samles for å ønske brudeparet lykke til. Gjennom tilbakeblikk, dels ti år tilbake i tid, dels til 15. juni samme år, konfronterer de unge revolusjonære de partitro kommunistene med fortidens synder. I lange tagninger, teatralsk lyssetting og bistre monologer viser Nagisa Oshima et ytre venstre i bitter konflikt, hvor det personlige og politiske ikke alltid er så lett å skille fra hverandre.

1960 var et politisk veldig viktig år i Japan, og den 28 år gamle Oshima forteller med engasjement fra sine egne erfaringer som student. Night and Fog in Japan var et sterkt innlegg for en avstalinisering av studentbevegelsen i Japan og Oshimas farvel til en trygg tilværelse innenfor rammen av et stort studio.

Foredrag

På den første visningen av filmen vil Dick Stegewerns holde et foredrag. Stegewerns er førsteamanuensis ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, der han underviser i Japanstudier. Han er også gjesteforeleser ved universitetene i Kyoto og Osaka Sangyo.

Teknisk informasjon om filmen Night and Fog in Japan
Attributt Verdi
Spilletid 1t 47m (107 minutter)
Originaltittel Nihon no yoru to kiri
Produsert Japan 1960
Regi Nagisa Oshima
Skuespillere

Fumio Watanabe, Miyuki Kuwano, Masahiko Tsugawa, Akiko Koyama

Tale Japansk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat 35mm
Lyd Mono

Se mer av