Far og sønn.

There was a Father

Klokt generasjonsportrett signert Yasujiro Ozu.

There was a Father ble laget under den andre verdenskrigen. Selve tematikken, om viktigheten av å være en god far og gjøre sin plikt ved å jobbe så hardt man kan, var nok et ekko av det japanske militærregimets propaganda. Men dette er Ozu, som med sitt eksepsjonelle blikk for komposisjoner og sin dype menneskeforståelse greier å formidle noe langt mer og sterkere enn noen nasjonalistiske fraser. Her får vi antydet hva det koster å være drevet av en slik pliktfølelse.

Gjennom hele filmen følger vi forholdet mellom en enslig far og hans sønn, fra faren gir opp sin lærergjerning etter en ulykke med en elev, til sønnen er voksen og gifteklar. Begge ønsker å få være mest mulig sammen, men omstendigheter og plikt gjør dette vanskelig. Chishu Ryu spiller faren med sin vanlige forfinede ro, og det er lett å forstå at dette var Ozus mannlige favoritt – han sier selv han var med i alle Ozus filmer på nær av to. Resten av skuespillerne er naturligvis av høy standard, men Haruhiko Tsuda, som spiller sønnen som barn, og Shuji Sano i samme rolle som voksen, får både mye plass og gjør usedvanlig sterke prestasjoner der de forsøker å holde på sin verdighet, mens følelsene egentlig stormer innvendig.

Om regissøren

Yasujiro Ozu (1903-1963) var en regissør fra Tokyo, og er regnet av mange som en av tidenes mest betydningsfulle filmskapere. Han utviklet en særegen registil, og mange av hans mest anerkjente filmer dreier seg rundt familierelasjoner. I 2012 ble hans film Tokyo Story (1953) kåret til tidenes av beste film av andre filmregissører i magasinet Sight & Sound.

Teknisk informasjon om filmen There was a Father
Attributt Verdi
Spilletid 1t 34m (94 minutter)
Originaltittel Chichi ariki
Produsert Japan 1948
Regi Yasujiro Ozu
Medvirkende

Chishû Ryû, Shûji Sano, Shin Saburi, Takeshi Sakamoto, Mitsuko Mito, Haruhiko Tsuda

Tale Japansk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat 35mm
Lyd Mono
Bildeformat 1.37:1
1.37:1

Forestillinger

  • Tirsdag 10.08.2021 19:00 Lillebil  
  • Søndag 15.08.2021 18:00 Tancred  

Se mer av