To menn i dress går ute ved kysten.

The Castle of Sand

Populært og intrikat kriminaldrama.

Da The Castle of Sand kom ut, hadde regissør Yoshitaro Nomura allerede filmet tre av krimbøkene til den prisvinnende forfatteren Seicho Matsumoto. Særlig den første av disse – Zero Focus (1961) – hadde fått svært mye oppmerksomhet. Men med The Castle of Sand tok han hele den røffe krimsjangeren langt forbi dens vanlige rammer, og lagde en film med en helt unik visuell, poetisk stil.

Oppbygningen er klassisk nok – to politimenn, den lakoniske veteranen og det unge brusehodet, blir satt på en nesten umulig mordsak. En eldre mann blir funnet drept ved jernbaneskinnene rett utenfor Tokyo. To små spor, mannens dialekt og et ord han gjentok i en samtale overhørt i en bar (kameda), sender de to på en jakt over hele Honshu. De stadige plot-vriene, den utsøkte musikkbruken og bildene av den japanske landsbygda gjennom skiftende årstider, gjør at filmens to og en halv times spilletid føles nesten for kort. Ikke overraskende ble dette en av de store publikumstrefferne i Japan i 1974, mens denne perlen fortsatt er nesten ukjent i resten av verden.

Om regissøren

Yoshitaro Nomura (1919-2005) var en anerkjent japansk filmregissør som var tilknyttet Shochiku-studioet gjennom hele sin karriere. Han regisserte nærmere 90 filmer innen flere ulike sjangere, og regnes som en av pionerene innen japansk film noir.

Teknisk informasjon om filmen The Castle of Sand
Attributt Verdi
Spilletid 2t 23m (143 minutter)
Originaltittel Suna no Utsuwa
Produsert Japan 1974
Regi Yoshitaro Nomura
Medvirkende

Tetsurô Tanba, Gô Katô, Kensaku Morita, Yôko Shimada

Tale Japansk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm
Lyd Mono

Forestillinger

  • Onsdag 25.08.2021 21:00 Tancred  
  • Tirsdag 31.08.2021 20:00 Lillebil  

Se mer av