Kinosalene våre

Cinemateket er ikke en vanlig kino. I kinosalene våre viser vi film fra hele filmhistorien, både digitalt og analogt på spesialtilpassede kinomaskiner.

Tom Tancred kinosal.

Tancred kinosal.

To kinosaler

Vi har en stor og en liten sal. Tancred har plass til 195 personer, Lillebil har plass til 68. Salene er oppkalt etter filmregissør og manusforfatter Tancred Ibsen og hans kone, skuespiller Lillebil Ibsen.

Visningsformater

Vi bestreber oss på å vise film i originalformat, slik filmskaperne har tenkt at de skal vises. Derfor har vi både analogt og digitalt projeksjonsutstyr. De fleste filmene som vi setter opp vises enten på 35mm eller på DCP.

Analoge Visningsformater

Fram til digitaliseringen av kinoene verden over i 2010, var premiereformatet på filmer som regel fotokjemisk fremstilte analoge filmkopier på 35mm, og i enkelte tilfeller 70mm.

Etter digitaliseringen er det å kunne oppleve filmer i sitt originale filmformat en sjeldenhet. Filmkopier har gått fra å være visningskopier i distribusjon til museumsgjenstander som er vanskeligere å få tilgang til. Cinemateket er den kinoen i Norge som viser fleste unike filmkopier, innlånt spesielt for anledningen, som oftest fra et filmarkiv.

Forutsetningen for lån av arkivkopier er at de blir spesielt godt tatt vare på, og det er strenge tekniske krav som må oppfylles. Våre kinomaskinister kjører film etter retningslinjer fra den internasjonale filmarkivorganisasjonen FIAF. For at filmkopiene skal kunne vare så lenge som mulig, og slik at kommende generasjoner kan oppleve film i sin originale visningsform, er kinosalene våre utstyrt med kinomaskiner som er svært skånsomme mot de sjeldne filmkopiene. I kinosal Tancred bruker vi Philips DP70 kinomaskiner, som er den første kinomaskinen som har blitt tildelt en Oscarstatuett. DP70 kan vise filmer både på 35mm og 70mm. I kinosal Lillebil bruker vi Bauer B14 kinomaskiner for visning av 35mm filmkopier. Begge saler er utstyrt med to kinomaskiner slik at filmaktene vises rull for rull på hver sin kinomaskin, hvorpå en kinomaskinist sørger for en sømløs avvikling av forestillingen.

Våre kinomaskiner er møysommelig ombygget og oppgradert for å ivareta skjøre museumskopier på best mulig vis, samtidig som de skal kunne håndtere alle lyd- og bildeformater.

Digitale Visningsformater

Det vanligste digitale Visningsformater kalles DCP – Digital Cinema Package. En DCP er egentlig en filpakke bestående av bilde-, lyd- og tekstfiler. 2k er minimumsstandarden for digitale kinovisninger. En DCP 4k har fire ganger så høy oppløsning som 2k og er det som ligger nærmest en god 35mm filmkopi. Vi har 4k-projektorer i både Tancred og Lillebil.

Ulikt lerret

Vi veksler mellom å bruke ulike lerret, noe som sikrer kvaliteten på filmvisningene. 3D-filmer vises på sølvlerret, mens 2D-film vises på matt, hvitt lerret.

Billedformater

Billedformater refererer til forholdet mellom filmrutens høyde og bredde. Disse formatene har variert opp gjennom filmhistorien.

Lydformater

Helt siden stumfilmens dager har det vært en stadig utvikling i lyd på film. Vi kan vise analoge og digitale filmer med både de historiske analoge lydformatene og de moderne digitale formatene.

Les mer om Lydformater

Original kinomaskiner i maskinrommet til Lillebil.

Originale kinomaskiner i maskinrommet til Lillebil.