Lydformater

God lyd er en viktig del av den totale kinoopplevelsen. Opp igjennom filmhistorien er det stadig utvikling også på dette området. Vi bestreber oss på å gjengi alle filmer slik de var ment å vises. Dette gjelder også lyden.

Eksempel på lydspor, analog film.

Her vises henholdsvis SDDS, Dolby Digital, Dolby Stereo og DTS-tidskoden

Lydformater

Mono

Kun lyd fra én kanal – senterkanalen. Alle lydfilmer med optisk lyd var utelukkende i mono fram til 1950-tallet. Fram til Dolby Stereo ble introdusert på midten av 1970-tallet er de fleste filmene laget kun i mono.

Dolby A

Optisk lydformat Stereo Variable Area med A-type Dolby støyreduksjon og surround (left – centre – right – surround). Ved hjelp av matrisedekoding oppnår en 4 kanalers lyd i kinosalen. Første filmen bredt lansert i formatet var Star Wars - Stjernekrigen (1977). Svært utbredt lydsystem på kinoer og på filmer over hele verden. Første norske film mikset i systemet var Julia, Julia (1981).

Dolby SR

Optisk lydformat Stereo Variable Area med SR-type Dolby støyreduksjon og surround (left – centre – right – surround). En videreutvikling av Dolby A-systemet for å oppnå større dynamikkområde. Første film i formatet var Robocop (1986). Formatet tok gradvis over for filmkopier mikset i Dolby A.

Dolby Digital (SR-D)

Kalles også SR-D. Et lydsystem I 5.1 (left, centre, right, left surround, right surround og subwoofer). Et digitalt lydspor plassert mellom perforeringshullene på 35mm-filmkopien. Bruker Dolbys AC-3 kompresjons-algoritme. Det mest utbredte digitallydsporet på filmkopier. Første film i systemet var Batman vender tilbake (1992).

DTS

En forkortelse for Digital Theatre System. Et lydsystem i 5.1. (left, centre, right, left surround, right surround og subwoofer). Bruker et separat lagringsmedium (cd-rom/dvd-rom). En tidskode på filmen fotografert inn mellom billedarealet og det optiske analoge lydsporet sørger for lyd og bilde er synkront. Første film I systemet var Jurassic Park (1993). Mindre komprimert lyd enn Dolby Digital. Brukes også på 70mm-kopier, såvel nyrestaurerte filmkopier som helt nye produksjoner. På klassiske 70mm-filmer kan systemet også gjengi 5 frontkanaler.

SDDS

Sony Dynamic Digital Sound. Et lydsystem i 7.1 (left, left-centre, centre, right-centre, right, left surround, right surround og subwoofer). Lydsporet er plassert på utsiden av perforeringshullene på hver side. Første film i systemet var Den siste actionhelten (1993). Digitallydformatet med minst kompresjon og muligheten for fem frontkanaler. Mindre utbredt enn filmer i SR-D og DTS.

Magnetlyd

De brede filmformatene CinemaScope og Todd-AO avdekket behovet for flere høyttalere bak lerretet enn den ene mono-kanalen som var gjeldende. 35mm-filmkopier ble belagt med 4 magnetbånd for å kunne gjengi 4 diskré kanaler i kinosalen (left – center – right – surround). 70mm-kopiene ble belagt med 6 magnetbånd for å kunne gjengi 6 diskré kanaler (left – inner left – centre – inner right – right – surround). Første film med 4-kanals magnetlyd var …men jeg så ham dø (1953), og den første filmen med 6-kanals magnetlyd var Oklahoma (1955). Helt fram til starten på 1990-tallet ble magnetlyd brukt på 70mm-kopier, men systemet ble utkonkurrert av digitallydsystemene Dolby Digital, SDDS og DTS. I dag er det på grunn av miljøhensyn ikke mulig å fremstille filmkopier med magnetlydspor

Stum

En filmforestilling har historisk aldri blitt vist uten noen form for lyd. I de store byene hadde hver kino sitt eget orkester som spilte live til filmene. Det var heller ikke uvanlig med en trio bestående av f.eks piano, trekkspill og fiolin. På Cinemateket akkompagneres stumfilmer vanligvis av en pianist.

Stereo

Filmer mikset i to-kanals stereo (left – right) er ikke et tradisjonelt lydformat for kinobruk. Dog er lydformatet utbredt på kort- og dokumentarfilmer og filmer laget for tv.

5.1 (DCP)

Filmlyden på dcp består av ukomprimerte pcm-filer, og gir en klar kvalitetsforbedring i forhold til lyden fra analoge filmkopier. Kanalene i en 5.1-miks er (left – center – right – right surround – left surround og subwoofer).

7.1 (DCP)

Filmlyden på dcp-formatet består av ukomprimerte pcm-filer, og gir en klar kvalitetsforbering i forhold til lyden fra analoge filmkopier. Kanalene i en 7.1-miks er (left – center – right – right side surround – right back surround – left back surround – left side surround – subwoofer). Første spillefilm mikset i 7.1 var Toy Story 3 (2010).

Dolby Atmos

Dolby Atmos er et objektbasert lydsystem som kan benytte seg av opp til 128 ulike «kanaler» eller objekter. I tillegg til en vanlig 7.1-miks, er det i kinosalen også høyttalere i taket over hodet på publikum. Høyttalerne er plassert nær 360 grader rundt publikum, og side- og takhøyttalerne er dimensjonert så kraftig at lydmikserne har en sømløs overgang mellom høyttalerne bak lerretet og høyttalerne i salen. Første film i lydsystemet var Modig (2012).