Lyden av Georges Méliès

Hvordan lydlegger man en stumfilm? Bli med når stumfilmpianist Kjetil Schjander Luhr og komponist Kristin Bolstad skaper ny musikk og lyd til Georges Méliès' klassiker Reisen til månen. Filmen med det nye soundtracket deres vises eksklusivt på cinemateket.no fra 3. til 17. mai.

Kjetil Schjander Luhr og Kristin Bolstad har gjennom mange år komponert og fremført levende musikk til stumfilmer vist her på Cinemateket – fra slapstickkomedier og storslagne klassikere, til forestillinger for familier og skoleelever. Men hvordan går de egentlig fram når de skaper stumfilmmusikk?

Nå kan du oppleve science fiction-klassikeren Reisen til månen (1902), signert filmhistoriens store illusjonist Georges Méliès, med splitter ny musikk og få et innblikk i hvordan Kjetil og Kristin har jobbet med dette. Musikken er utviklet og innspilt over fire dager og lydopptakene er gjort i våre kinosaler. Filmen ser du eksklusivt her på Cinematekets nettsider i perioden 3. til 17. mai, helt gratis. I tillegg kan du se en kort dokumentar om prosessen.

Trailer

Om Reisen til månen

På en tid der mange av filmens pionérer fremdeles pekte med kameraet på en liten hendelse fra virkeligheten, var Méliès allerede godt igang med å eksperimentere med historiefortelling. Flere av filmene hans er dessuten kolorert for hånd, bilderute for bilderute. I 1902 utkom hans kanskje aller mest berømte film, Reisen til månen. Denne er løst basert på romanene En ferd til månen av Jules Vernes og De første mennene i månen av H.G. Wells. Rollen som romvesener spilles av akrobater fra det berømte revyteateret Folies Bergère i Paris.

Vil du vite mer?

Hvem var Georges Méliès? Som magiker, regissør og teatereier spesialiserte han seg på både på filmtriks og spesialeffekter, og laget over 520 filmer.

Hva er stumfilm? Fra filmens fødsel i 1895 og til lydfilmen kom på slutten av 1920-tallet ble filmmediet utviklet i en rekke kunstneriske og tekniske retninger.

Om de medvirkende. Fra soloforestillinger og avanserte filmkomposisjoner til konserter for tusenvis av skoleelever i Den kulturelle skolesekken – stumfilmmusikere er sjeldne, men har et allsidig yrke!

Glimt fra innspillingen

To musikere lager musikk og lydeffekter i en kinosal foran lerret.

Eksperimentering med lyd og musikk.

Kvinnelig musiker lager lydeffekter til stumfilm på lerret.

Hvordan etterligner man lyden av slag på en ambolt?

Mann foran el-piano.

Kjetil utforsker musikalske temaer til filmen.

Dame lager lydeffekter med håndinstrument.

Kristin står bak all vokal og effektlyder.