Lyden av Georges Méliès

Hvordan lydlegge en stumfilm? Bli med når stumfilmpianist Kjetil Schjander Luhr og komponist Kristin Bolstad skaper ny musikk og lyd til Georges Méliès' filmer. Filmene med nye lydspor blir vist eksklusivt på cinemateket.no

Kjetil Schjander Luhr og Kristin Bolstad har gjennom mange år komponert og fremført levende musikk til stumfilmer vist på Cinemateket – fra slapstickkomedier og storslagne klassikere, til forestillinger for familier og skoleelever. Men hvordan går de egentlig fram når de skaper stumfilmmusikk?

Utover året kan du se flere filmer signert filmhistoriens store illusjonist George Méliès her på nettsiden. Du får oppleve filmene med splitter ny musikk og lyd og få et innblikk i hvordan Kjetil og Kristin har jobbet med dette. Tidligere har vi vist Reisen til månen (bakomfilmen er fremdeles tilgjengelig) og fra mandag 13. september kan du se The Conquest of the Pole.

Trailer

Vil du vite mer?

Hvem var Georges Méliès? Som magiker, regissør og teatereier spesialiserte han seg på både på filmtriks og spesialeffekter, og laget over 520 filmer.

Hva er stumfilm? Fra filmens fødsel i 1895 og til lydfilmen kom på slutten av 1920-tallet ble filmmediet utviklet i en rekke kunstneriske og tekniske retninger.

Om de medvirkende. Fra soloforestillinger og avanserte filmkomposisjoner til konserter for tusenvis av skoleelever i Den kulturelle skolesekken – stumfilmmusikere er sjeldne, men har et allsidig yrke!

Glimt fra innspillingene

To musikere lager musikk og lydeffekter i en kinosal foran lerret.

Eksperimentering med lyd og musikk.

Kvinnelig vokalist synger med hodetelefoner.

Kristin står bak alle vokale effekter.

Mannlig musiker sitter og spiller el-gitar.

Gitaropptak til The Conquest of the Pole.

Dame redigerer lydeffekter på PC-skjerm.

Merete skaper digitale effekter til The Conquest of the Pole.

Kvinnelig musiker lager lydeffekter til stumfilm på lerret.

Hvordan etterligner man lyden av slag på en ambolt?

Mannlig musiker spiller chello med hodetelefoner.

Opptak av chellomusikk.

Kvinne lager lydeffekter med å tråkke på en pappeske.

Pappesker - glimrende for å lage lyden av et fall gjennom et hustak!