Lyden av Georges Méliès

Hvordan lydlegger man en stumfilm? Bli med når stumfilmpianist Kjetil Schjander Luhr og komponist Kristin Bolstad skaper ny musikk og lyd til Georges Méliès' filmer. Filmene med det nye soundtracket deres blir vist eksklusivt på cinemateket.no

Kjetil Schjander Luhr og Kristin Bolstad har gjennom mange år komponert og fremført levende musikk til stumfilmer vist her på Cinemateket – fra slapstickkomedier og storslagne klassikere, til forestillinger for familier og skoleelever. Men hvordan går de egentlig fram når de skaper stumfilmmusikk?

Utover året kan du se flere filmer signert filmhistoriens store illusjonist George Méliès på Cinematekets nettsider. Du får oppleve filmene med splitter ny musikk og lydeffekter og få et innblikk i hvordan Kjetil og Kristin har jobbet med dette.

I begynnelsen av mai sto science fiction-klassikeren Reisen til månen (1902) på programmet. Denne er ikke lenger tilgjengelig, men du kan fremdeles se en kort dokumentarfilm om prosessen.

Se kortdokumentaren til Reisen til månen

Trailer

Vil du vite mer?

Hvem var Georges Méliès? Som magiker, regissør og teatereier spesialiserte han seg på både på filmtriks og spesialeffekter, og laget over 520 filmer.

Hva er stumfilm? Fra filmens fødsel i 1895 og til lydfilmen kom på slutten av 1920-tallet ble filmmediet utviklet i en rekke kunstneriske og tekniske retninger.

Om de medvirkende. Fra soloforestillinger og avanserte filmkomposisjoner til konserter for tusenvis av skoleelever i Den kulturelle skolesekken – stumfilmmusikere er sjeldne, men har et allsidig yrke!

Glimt fra innspillingen

To musikere lager musikk og lydeffekter i en kinosal foran lerret.

Eksperimentering med lyd og musikk.

Kvinnelig musiker lager lydeffekter til stumfilm på lerret.

Hvordan etterligner man lyden av slag på en ambolt?

Mann foran el-piano.

Kjetil utforsker musikalske temaer til filmen.

Dame lager lydeffekter med håndinstrument.

Kristin står bak all vokal og effektlyder.