Musikalsk trio tonesetter Georges Méliès

Musikken og lydeffektene til prosjektet Lyden av Méliès er laget av stumfilmpianist Kjetil Schjander Luhr og komponist Kristin Bolstad. På filmen The Conquest of the Pole medvirker også lyddesigner Merete Mongstad.

​Kjetil Schjander Luhr

Kjetil Schjander Luhr.

Foto: Ida Meyn (NFI) ©

Kjetil Schjander Luhr (f. 1977) har vært fast stumfilmmusiker på Cinemateket siden 2001, hvor han har tonesatt en lang rekke klassikere bak pianoet. Han har dessuten spilt hundrevis av stumfilmkonserter rundt omkring på norske skoler i regi av Den kulturelle skolesekken, både soloforestillinger og i tospann med Kristin Bolstad. I 2019 samarbeidet de to om å lage ny musikk til en konsertversjon av Fritz Langs Metropolis, som hadde sin uroppføring under Oslo stumfilmfestival. Luhr arbeider også som komponist for tv, film og teater, med stor musikalsk spennvidde.

​Kristin Bolstad

Musiker Kristin Bolstad sitter på et gulv.

Foto: Kristin Bolstad ©

Kristin Bolstad (f. 1981) har vært musiker på Cinematekets DKS-produksjon Stumfilmkonserten siden 2015, der hun har stått for lydeffekter og foley-lyd. Hun er komponist, vokalist og improvisasjonsutøver, med lang erfaring i å skrive og framføre egne verk. Hun har stor fascinasjon for lyder og har fra barndommen av etterlignet ting rundt seg, noe som også former hennes uttrykk som musiker og i lydleggingen av stumfilmer. Bolstad har komponert flere stedspesifikke verk, og utga i 2019 albumet Tomba sonora, en samling verk for Emanuel Vigelands mausoleum. Hun komponerer også for samtidsmusikkscenen, har skrevet for ensembler som Alpaca Ensemble, danske Scenatet, canadiske Quatuor Bozzini og har blitt fremført på samtidsmusikkfestivaler i Norge og utlandet.

​Merete Mongstad

Foto: Inge-Lise Langfeldt ©

Merete Mongstad (f. 1968) har bakgrunn som sanger, skuespiller og komponist i Danmark. Hun er utdannet lyddesigner ved Den norske filmskolen, hvor hun senere har arbeidet som hovedlærer på lydlinjen. Mongstad har bred erfaring med lyddesign og musikk til film, teater og kunstscenen, blant annet som lyddesigner i Goksøyr & Martens, senest med forestillingen på Det Norske Teatret.

Les mer om prosjektet