Måne med rakett.

Reisen til månen

Bli med inn i kulissene når stumfilmmusikerne Kjetil Schjander Luhr og Kristin Bolstad forteller om hvordan de har gått fram for å lage ny musikk og lyd til Georges Méliès’ science fiction-klassiker Reisen til månen.

I begynnelsen av mai sto science fiction-klassikeren Reisen til månen (1902) på programmet. Denne er ikke lenger tilgjengelig, men her kan du se en kort dokumentar om hvordan Kjetil og Kristin jobbet fram musikken og lydeffektene til Reisen til månen.

Verdens første science fiction-film

På en tid der mange av filmens pionérer fremdeles pekte med kameraet på en liten hendelse fra virkeligheten, var Méliès allerede godt igang med å eksperimentere med historiefortelling. Flere av filmene hans er kolorert for hånd, bilderute for bilderute. Reisen til månen fra 1902 er Méliès’ kanskje eller mest berømte film, løst inspirert av blant annet romanene En ferd til månen av Jules Vernes og De første mennene i månen av H.G. Wells. Rollen som romvesener spilles av akrobater fra det berømte revyteateret Folies Bergère i Paris.

Fargeversjonen av Reisen til månen

Da Reisen til månen utkom, eksisterte det filmkopier både i svart-hvitt og i en unik håndkolorert fargeversjon. I likhet med flere av Méliès’ filmer ble også Reisen til månen utsatt for skamløs piratkopiering – noe som kanskje nettopp bidro til å redde svart-hvittversjonen av filmen da Méliès i 1913 bestemte seg for å destruere store deler av sine filmatiske verker. I 80 år antok man at fargeversjonen var tapt for all tid. Men i 1993 dukket det opp en nitratfilmkopi av filmen i Barcelona, donert til Filmoteca de Catalunya av en privat samler.

Filmen var i svært dårlig stand, men takket være Lobster Films, Groupama Gan Foundation for Cinema og Technicolor Foundation for Cinema Heritage satte man i gang et av filmhistoriens aller mest komplekse og ambisiøse restaureringsprosjekter. Etter et nitid og årelangt arbeid ble fargeversjonen av Reisen til månen relansert i nyrestaurert drakt i 2010.

Teknisk informasjon om filmen Reisen til månen
Attributt Verdi
Spilletid 0t 5m (5 minutter)
Produsert Norge 2021
Tale Norsk
Tekst Engelsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat Digital
Lyd Stereo
Bildeformat 1.66:1
1.66:1