Måne med rakett.

Reisen til månen

Opplev fargeversjonen av Georges Méliès’ science fiction-klassiker med nykomponert musikk og lyd, og bli med inn i kulissene når stumfilmmusikerne Kjetil Schjander Luhr og Kristin Bolstad forteller om hvordan de har gått fram for å tonesette filmen.

Her kan du både se en kort dokumentar om hvordan Kjetil og Kristin har jobbet fram musikken og lydeffektene til Reisen til månen og selve filmen (litt lenger nede på siden).

Her ser du kortdokumentaren / Behind the scenes


Reisen til månen /A Trip to the Moon

Opplev tidenes første science fiction-film Reisen til månen fra 1902 i splitter ny musikalsk drakt!

Her ser du Reisen til månen / A Trip to the Moon

Fargeversjonen av Reisen til månen

Da Reisen til månen utkom i 1902, eksisterte det filmkopier både i svart-hvitt og i en unik håndkolorert fargeversjon. I likhet med flere av Méliès’ filmer ble også Reisen til månen utsatt for skamløs piratkopiering – noe som kanskje nettopp bidro til å redde svart-hvittversjonen av filmen da Méliès i 1913 bestemte seg for å destruere store deler av sine filmatiske verker. I 80 år antok man at fargeversjonen var tapt for all tid. Men i 1993 dukket det opp en nitratfilmkopi av filmen i Barcelona, donert til Filmoteca de Catalunya av en privat samler.

Filmen var i svært dårlig stand, men takket være Lobster Films, Groupama Gan Foundation for Cinema og Technicolor Foundation for Cinema Heritage satte man i gang et av filmhistoriens aller mest komplekse og ambisiøse restaureringsprosjekter. Etter et nitid og årelangt arbeid ble fargeversjonen av Reisen til månen relansert i nyrestaurert drakt i 2010.

Teknisk informasjon om filmen Reisen til månen
Attributt Verdi
Spilletid 0t 29m (29 minutter)
Originaltittel Le Voyage dans la Lune
Produsert USA 1902
Regi Georges Méliès
Skuespillere

Georges Méliès, Victor André, Bleuette Bernon, Brunnet, Jehanne d'Alcy

Tale Uten tale + norsk (bakomfilm)
Tekst Engelsk (bakomfilm)
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat Digital
Lyd Stereo
Bildeformat 1.33:1
1.33:1