Polfarere som blir fanget av et stort monster.

The Conquest of the Pole

Opplev Georges Méliès’ versjon av kappløpet mot Nordpolen, med ny musikk og lyd av Kjetil Schjander Luhr, Kristin Bolstad og Merete Mongstad. I en bakomfilm ser du også hvordan musikerne har arbeidet med filmen.

Her kan du både se en liten dokumentar om hvordan musikerne har gått fram for å tonesette The Conquest of the Pole og selve filmen (litt lenger ned på siden).

Her ser du kortdokumentaren / Behind the scenes.

The Conquest of the Pole

Se Méliès’ visuelt storslagne filmatisering av kappløpet mot Nordpolen, The Conquest of the Pole fra 1912, i splitter ny musikalsk drakt!

Her ser du The Conquest of the Pole.

Eventyrlig skråblikk på samtiden

The Conquest of the Pole høstet gode kritikker i både Storbritannia og Frankrike, men endte likevel som en flopp, med fatale konsekvenser for Méliès’ økonomi. I ettertid er filmen blitt stående som en av Méliès definitive mesterverker, av mange også ansett som en av hans aller beste filmer.

Fortellingen er løst inspirert av Jules Vernes’ bokserie Voyages Extraordinaires – som den til dels også har en parodisk og satirisk tilnærming til – og av samtidens interesse for ekspedisjoner, oppdagelser og tekniske nyvinninger. Robert E. Peary hadde vært på ekspedisjon til Nordpolen i 1909 og Roald Amundsen nådde Sørpolen i 1911, bare fire måneder før Méliès startet filmopptakene.

Den berømte suffragette-bevegelsen er også med i filmen – sågar med egen flymaskin. I 1908 ble flypionér Thérèse Peltier verdens første kvinne til å fly solo, og i 1910 var Raymonde de Laroche den første kvinnen som fikk flysertifikat.

Filmen har også hentet inspirasjon fra et franske teaterstykke fra 1906, Pif Paf Pouf, en såkalt féerie som både inkluderte et enormt monster og en magnet plassert på polpunktet.

Teknisk informasjon om filmen The Conquest of the Pole
Attributt Verdi
Spilletid 0t 33m (33 minutter)
Originaltittel À la conquête du pôle
Produsert USA 1912
Regi Georges Méliès
Medvirkende

Georges Méliès, Fernande Albany

Tale Uten tale
Tekst Tyske undertekster
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat Digital
Lyd Stereo
Bildeformat 1.33:1
1.33:1