Georges Méliès

Georges Méliès var en av de første som spesialiserte seg på filmtriks og spesialeffekter. Han var både magiker, regissør og eier av sitt eget teater. I løpet av karrieren laget han over 520 stumfilmer.

På mange måter var Marie-Georges-Jean Méliès (1861-1938) den første til å ta filmen på alvor som kunstart, og det med en kunstnerisk sans og en fantasi som få kunne oppvise maken til. Med sin bakgrunn som tryllekunstner og teatermann med illusjoner som spesialfelt, hadde han et unikt blikk for mulighetene som lå i det nye filmmediet, noe han også utforsket til det ytterste. De fleste former for trick-filming som vi kjenner i dag ble oppdaget og utforsket av denne mannen. Med en viss grad av etterrettelighet kan vi tilbakeføre filmsjangre som fantasy, science fiction og horror nettopp til Méliès. Som eier av Théâtre Robert-Houdin hadde han solid erfaring med å designe kostymer og kulisser selv, noe han fortsatte med også i filmene sine.

Portrett av filmskaperen Georges Melies.

Portrett av Georges Méliès, fra 1890-årene.

Méliès var enormt produktiv som filmskaper, og fra 1896 til 1913 laget han over 520 filmer. Dessverre fikk filmkarrieren en brå slutt som et resultat av uheldige investeringer, utbruddet av første verdenskrig og vansker med å følge med på publikums smaksutvikling. I protest mot at Pathé skaffet seg kontroll over filmene hans, produksjonsselskapet Star Film Company og studioet hans i Montreuil, bestemte Méliès seg for å brenne alle sine gjenværende filmnegativer. I dag eksisterer det kun kopier av rundt 200 av Georges Méliès’ filmer.

Måne med rakett.

Håndkolorert filmrute fra George Méliès berømte film Reisen til månen (1902).