Opprør

Filmhistorien er full av historier om opprør, fra krigsopprør til tenåringsopprør og kvinneopprør. I denne filmserien har vi utforsket hvordan ulike former for opprør har blitt fremstilt på film, på tvers av tidsepoker og sjangre.

Foto: En mann sett bak fra, han holder en kvast blomster.

Det finnes tusenvis av filmer om opprør. Disse historiene krysser lande­grenser, kulturforskjeller og sjangre, og finnes i alle epoker av filmhistorien. Enten det handler om væpnet revolusjon, ungdomsopprør eller kvinnekamp, har filmene til felles at de handler om å gjøre motstand.

I denne serien har vi plukket ut åtte filmer som på ulike måter faller inn under kategorien «opprør». Dette er historier om aktivister, revolusjon og mytteri – men også mindre, personlige historier om å trosse normer, å rømme og å tørre å være seg selv. I noen av filmene er det filmskaperne selv som gjør opprør, som i hybriddokumentaren Close-Up, mockumentaren The Dirties, eller Agnès Vardas satiriske Lykken. Her brytes det med konvensjoner i både format, sjanger og fortellerstruktur, og filmskaperne gjør opprør mot det etablerte filmspråket og måten vi er vant til å se film på.

Ved å sette disse åtte filmene sammen, ønsker kuratorgruppa å utforske hvordan opprør kan se ut på film – enten det rettes mot en styres­makt, sosiale normer, konservative verdier, foreldregenerasjonen, holdningene i bygda du vokste opp i eller selve måten man lager film på. Mennesker som trosser det etablerte har preget kinolerretet i over hundre år, og dette temaet er like aktuelt i dag som det alltid har vært.

Ung kurator

Denne serien er den siste som årets unge kuratorer har skapt. 

Ung kurator er Cinematekets kuratorgruppe for filminteressert ungdom mellom 16 og 19 år. Over ti samlinger har de lært om kuratering, formidling, cinematekdrift og filmhistorie, samtidig som de har satt opp sitt eget program på Cinemateket. Årets kuratorgruppe består av Ada Nyen Antonsen (18), Ulrik Eikseth (18), Augusta Møller (17), Elias Habib (17), Jenny Alida Takman (18), Helena Sit (18), Mari Lillesæter (17), Marios Diami-Adolfsen (17), Martin Jonassen (17) og Roland Ølveczky (16). Prosjektkoordinator er Embla Åslein.

Samarbeids­partnere

Cinemateca Portuguesa – Museo do Cinema, med støtte fra European Financial Mechanism EEA Grants 2020-2024