To kvinner som sår.

Vokterskene

Vakkert og rørende drama fra den franske landsbygda under første verdenskrigen.

En av konsekvensene av krigsårene 1914-1918, var at by og bygd ble tømt for menn. Kvinnene som ble igjen måtte dermed ta ansvar for mange av oppgavene deres, og skjøtte dem sammen med barn og eldre.

I Vokterskene av Xavier Beauvois (Om guder og mennesker) tas vi med til Limousin, der Hortense er matriarken på en stor gård. Hun driver den sammen med datteren Solange. Dagene er lange, arbeidet er hardt. Hortense klarer seg ikke uten ekstra hjelp og blir anbefalt unge Francine, som har vokst opp på barnehjem. Francine arbeider bra og hun trives godt på Paradier-gården.

Vi følger Hortense, Francine og Solange over flere år, og får se hvordan krigen ubønnhørlig skader alle, også dem som ikke befinner seg ute på slagmarken. Samtidig bryter gammel og ny tid sammen, og generasjonene er ikke like samstemte lenger.

Vokterskene er både lavmælt og storslått på en og samme tid. Skuespillet er mesterlig,  de fleste tanker og følelser formidles gjennom blikk og mimikk i ansiktene til de tre kvinnene. Samtidig bidrar Caroline Champetiers vakre filmfoto og Michel Legrands musikk til å lade filmen med sterke følelser og stemning. Ja, iblant tar man seg i å tenke at Vokterskene er den filmen man ville fått dersom den franske maleren Jean-François Millet skulle ha samarbeidet den franske symbolisten Alain-Fournier. En film som sitter lenge i deg, og som simpelthen må ses på stort lerret!

«The performances are extraordinary, as they often are in Beauvois’ films, with Baye a study in quiet suffering and Bry wonderfully enigmatic - seemingly simple, but hinting at a soul capable of expansion and adaptation.» Mick Lasalle, San Fransisco Chronicle
«Imagine devoting several years, as Mr. Beauvois did, to making a reflective, bucolic feature that is organized around the themes of community and evolving culture. It’s all too subtle for words, but perfect for moving pictures.» Joe Morgenstern, Wall Street Journal
Teknisk informasjon om filmen Vokterskene
Attributt Verdi
Spilletid 2t 14m (134 minutter)
Orginaltittel Les Gardiennes
Produsert Frankrike 2017
Regi Xavier Beauvois
Skuespillere

Nathalie Baye, Laura Smet, Iris Bry

Tale Fransk
Tekst Norsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Onsdag 08.08.2018 20:00 Lillebil  
  • Torsdag 09.08.2018 18:30 Tancred  
  • Fredag 10.08.2018 21:00 Tancred  

Se mer av