Mann på utekino og en kamel.

Talking About Trees

En vakker og sjarmerende dokumentar om fire eldre karer som prøver å få liv i den gamle kinoen i en liten sudansk landsby.

Kunstneres kamp for egen eksistens og retten til å skape ligger i ryggmargen på den nydelige dokumentarfilmen Talking About Trees, som hadde premiere på filmfestivalen i Berlin i fjor.

Dokumentaren tar for seg Suleiman og tre andre medlemmer i en filmklubb der flere interesser og erfaringer binder dem sammen: lidenskap for å restaurere gamle filmruller, ønske om å spre kunnskap om Sudans filmhistorie og det faktum at de alle har studert film i i eksil som følge av landets diktatoriske styre. Sammen ønsker de å pusse opp en forfallen kino og kunne dele sin enorme lidenskap for film med innbyggerne i byen Omdourman.

Filmklubben må slåss med kinoens eier for å få den i drift og kunne vise gamle klassikere som Chaplins Modern Times og nyere filmer som Tarantinos Django Unchained. Denne tråden i filmen flettes sammen med mennenes samtaler om fortiden, om mangeårig forfølgelse og tortur. «Vi er smartere enn dem, men ikke like sterke», er måten de oppsummerer situasjonen på. Møtet med Suleiman og de andre filmentusiastene er et sterkt og sympatisk vitnesbyrd om kamp mot forbud og forfølgelse, i et land som har forsmådd og mistet sine kunstnersjeler av syne.

Suhaib Gasmelbari (f. 1979) ble født i Sudan, og bodde der til midten av tenårene. Han studerte film i åtte år i Frankrike, og jobbet deretter i mange år med foto og klipp for Al Qarra, Al Jazeera og France 24. Han har skrevet og regissert en rekke kortfilmer og kortdokumentarer. Talking About Trees er hans første langfilmdokumentar. Han jobber også med å restaurere sudansk film som mange trodde var tapt.

Film fra Sør

Klipp fra Talking About Trees.

For de som foretrekker å se film i sine komfortable strømmetjenester, er den øye-åpnende dokumentaren Talking About Trees kanskje det som kan få dem til å innse verdien, både politisk og kulturelt, av å ha muligheten til å se film på et stort lerret. Hollywood Reporter
Every now and then a documentary comes along that understands why cinephilia can be a vital part of our psychological makeup, and why it has meaning in our waking hours as well as in our dreams. «Talking About Trees» is such a film, imbued with a generosity of spirit, that gives much-deserved recognition to four older Sudanese filmmakers whose battle to bring cinemagoing back to Sudan is the immediate focus of this superb work. With unfailing artistry, director Suhaib Gasmelbari captures how cinema can be essential and why these men, with their unquenchable passion and respect for one another, deserve to be feted as our godfathers. Variety
Teknisk informasjon om filmen Talking About Trees
Attributt Verdi
Spilletid 1t 30m (90 minutter)
Produsert Frankrike/Sudan/Chad 2019
Regi Suhaib Gasmelbari
Tale Arabisk
Tekst Norsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.78:1
1.78:1

Forestillinger

  • Onsdag 10.06.2020 18:30 Lillebil  
  • Torsdag 11.06.2020 18:30 Lillebil  
  • Tirsdag 16.06.2020 18:30 Lillebil