Free Solo

Følg klatreren Alex Honnold sin utrolige bestigning av fjellveggen El Capitan i Yosemite nasjonalpark – fullstendig uten tau og sikringsutstyr.

Premissene for frisoloering er enkle: Du får én sjanse til å lykkes. Selv den minste lille feilvurdering i klatreveggen kan i verste fall bety den sikre død. 3. juni 2017 skrev Alex Honnold seg inn i historiebøkene: På tre timer og 56 minutter ble han den aller første som frisoloerte opp den berømte amerikanske fjellveggen El Capitan. Ruta han klatret heter Freerider, og har en lengde på 2900 fot (cirka 884 meter). Klatringen ble gjort uten noen som helst form for sikring, og kan sees som en av verdens største prestasjoner innen fjellklatring noensinne.

Alex Honnold er blant verdens fremste frisoloklatrere. Den Oscar-vinnende dokumentaren Free Solo følger Honnold i det han forbereder seg til – og gjennomfører – sin årelange drøm om å frisoloere den mektige granittveggen. Filmen er både en vertigo-fremkallende thriller og et inspirerende portrett av en idrettsutøvers fullbyrdelse av menneskets fysiske og psykiske potensiale.

Klatring uten kompromisser

Klatring uten tau og sikring krever ikke bare nerver av stål, men også en svimlende høy grad av tekniske ferdigheter, kroppskontroll og disiplin. Frisoloering er lite utbredt, og man antar at minst halvparten av dem som har prøvd hard frisoloering har omkommet i forsøkene. El Capitan regnes som så vanskelig å klatre at selv nye prestasjoner som utføres med sikring ansees som nyhetsverdige. Før Alex Honnold har kun to klatrere uttrykt et ønske om å frisoloere den kompromissløse fjellveggen: Dean Potter, som omkom under et basehopp i Yosemite i 2015, og Michael Reardon, som døde i en klatreulykke i 2007.

A miraculous opportunity for the rest of us to experience what you might call the human sublime. The New York Times
Teknisk informasjon om filmen Free Solo
Attributt Verdi
Spilletid 1t 40m (100 minutter)
Originaltittel Free Solo
Produsert USA 2018
Regi Elizabeth Chai Vasarhelyi & Jimmy Chin
Tale Engelsk
Tekst Engelsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.85:1
1.85:1

Se mer av