Mennesker som dyrker mat.

Reisen til Utopia

En familie forsøker å gjøre ord og tanker til handling og leve et liv som ikke skader kloden. Men endring koster.

I det som skulle bli hans siste film, vendte Erlend E. Mo kameraet mot seg selv. Han dokumentarer reisen som han og familien hans legger ut på når de forlater den norske landsbygda og flytter til Danmark for å bli innbyggere i økolandsbyen Permatopia.

Den klimavennlige tilværelsen skal vise seg å by på mange utfordringer, ikke minst når huset ikke blir klart i tide, og dessuten mye dyrere enn opprinnelig planlagt. Selv om flyttingen er motivert av barnas fremtid, er det en stor overgang for dem, ikke minst tenåringen. For en individualist som Erlend, er det utfordrende å skulle leve i et kollektiv, der det er så godt som umulig å gjemme seg bort.

Det var ikke uten ubehag Erlend E. Mo satte i gang med prosjektet, både flyttingen og filmen, men det vitner om sannhetssøkeren i ham, at han gjorde det likevel. Reisen til Utopia er derfor ærlig, vond, men også en morsom og poengtert film om å forsøke å leve i tråd med sine verdier.

Erlend hade många tvivel om han skulle filma sig själv och sin familj. Han visste att det många gånger skulle komma att bli svårt, men han ansåg också att efter att fått tillträde i så många andra människors liv i sina tidigare filmer, var det inte mer än rätt att vända kameran mot sig själv - på gott och på ont. Han var väldigt engagerad i miljöfrågor och var beslutsam att åtminstone försöka leva som man lär - trots att det medförde en del kompromisser. Erlend var till naturen en tvivlare och skeptiker med en enorm filmisk känslighet, vilket var en av hans största tillgångar som regissör, men det förde också med sig en sårbarhet och självtvivel som särskilt märktes under processen med denna film. Filmen skildrar både Erlends mörker och hans exceptionella humor. Stefan Sundlöf, filmklipper på Reisen til Utopia
Teknisk informasjon om filmen Reisen til Utopia
Attributt Verdi
Spilletid 1t 29m (89 minutter)
Produsert Danmark/Norge 2019
Regi Erlend E. Mo
Tale Dansk og norsk
Tekst Engelsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP

Se mer av