James Bond i gule klær.

Moonraker

Vi markerer Moonrakers 40-årsjubileum!

En gal mann har igjen planer om verdensherredømme og hvem andre enn agent 007 kan stanse ham? Agent 007 (Roger Moore) blir sendt i bane rundt jorden i dette action-fylte eventyret som bringer han til Venezia, Rio de Janeiro og ytre rom. Når Bond etterforsker kapringen av en amerikansk romferge, blir han og den vakre CIA-agenten Holly Goodhead (Lois Chiles) snart fanget i en kamp på liv og død mot Hugo Drax (Michael Lonsdale), en maktsyk industriherre hvis skumle planer kan ødelegge alt menneskelig liv på jorden. Det viser seg at Drax har bygd opp en armada av egne romferger under dekke av å fabrikkere deler til NASA. Ute i verdensrommet har også Drax bygd opp en romstasjon, hvor han planlegger å flytte sammen med en utvalgt gruppe av «rene» mennesker. Fra romstasjonen skal det sendes dødelige kapsler med virus, som etter planen skal utrydde alt liv på jorden. En gammel «venn» av Bond, Jaws, er innleid av Drax for å stanse Bond – men det spørs om ikke stål kan smelte denne gang?

Filmfakta

- Ian Fleming sa før han skrev boken Moonraker at han hadde tenkt historien som en film. Romanen til Fleming er det umulig å finne noen elementer fra i filmen, bortsett fra tittelen og skurkens navn, Hugo Drax.

- Bernard Lee, som spilte M siden starten i 1962, døde 16. januar 1981. Hans bidrag i Moonraker ble dermed hans siste i serien.

- Shirley Bassey sang tittelsangen – for tredje gang. De to første gangene var Goldfinger (1964) og Diamonds Are Forever (1971). Både Johnny Matis, Frank Sinatra og Kate Bush var aktuelle kandidater til å fremføre tittelmelodien. Bush ville dog ikke ha sagt ja uansett.

- For å reklamere for filmen ved lanseringen ga Roger Moore 388 intervjuer.

- Derek Meddings fikk en Oscar-nominasjon i kategorien beste visuelle effekter for sin innsats med Moonraker.

- Den forbausede mannen med flasken, Victor Tourjansky, er i Moonraker med i filmserien for andre gang som en injoke. Han var også med i The Spy Who Loved Me og For Your Eyes Only, alle gangene som forbauset mann.

- Moonraker er den eneste Bond-filmen med Roger Moore hvor han ikke trekker sin Walther PPK og den eneste hvor han ikke kjører bil.

- Richard Kiel som Jaws har en replikk i hele filmen. På slutten sier han til kjæresten: - Well, here’s to us.

- Fallskjermene som ble brukt i åpningssekvensen var bare en tomme tykke. De måtte nemlig passe under klærne til de som skulle hoppe. Kameramennene hadde kameraer festet til hodene for å filme scenen.

- For andre gang i filmserien dro produksjonen utenlands – og lot Pinewood Studios stå tomt. Men det var første gang alt ble flyttet. Tre franske studioer (Billancourt, Boulogne og Epinay) måtte gå sammen for å få plass til de enorme settene som ble brukt i Moonraker.

- Michel Lonsdale (Drax) spilte mot en annen Bond, Sean Connery, i The Name of the Rose fra 1986. I 1998 spilte han mot to andre Bond-skurker (Sean Bean fra GoldenEye, Jonathan Pryce fra Tomorrow Never Dies) i den glimrende action-thrilleren Ronin.

Teknisk informasjon om filmen Moonraker
Attributt Verdi
Spilletid 2t 6m (126 minutter)
Originaltittel Norsk tittel: Måneraketten
Produsert Storbitannia/Frankrike 1979
Regi Lewis Gilbert
Medvirkende

Roger Moore, Lois Chiles, Michael Lonsdale, Richard Kiel, Corinne Clery, Bernard Lee

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm

Se mer av