Fire ganger James Bond

Sammen med den norske James Bond-klubben og jamesbond.no inviterer vi den norske Bond-fansen til å feire de fire store Bond-jubileene i 2019: 20-årige The World Is Not Enough, 30-åringen Licence To Kill, den 40 år gamle Moonraker og 50-åringen On Her Majesty's Secret Service.

Agent og damer.

Det er med årene blitt en tradisjon at Cinemateket i samarbeid med jamesbond.no viser utvalgte James Bond-filmer. Denne høsten er det faktisk fire filmer verdt å vise.

Et jubileum er alltid en fin «knagg» å henge en visning på, selv om vi selvsagt ikke trenger det som unnskyldning for å se agent 007 i aksjon på det store lerretet. For å se disse filmene som betyr så mye for så mange på kino, er og blir en opplevelse. Selv for blodfans som har sett de titalls, for ikke å si hundrevis, av ganger på allskens videoformat: VHS, LaserDisc, DVD, Blu-ray og sannelig kommer også de fire første Daniel Craig-filmene på det nye 4K UHD-formatet høsten 2019. De to første av disse, Casino Royale (2006) og Quantum of Solace (2008), viste vi faktisk på lørdag 1. desember 2018, med stort og godt oppmøte.

11. og 12. oktober 2019 derimot er det hele fire filmer vi skal vise. Det blir ikke i kronologisk riktig rekkefølge, da vi følte vi ønsket å porsjonere ut godbitene og ta den berømte rosinen i pølsen til slutt. Derfor starter vi den første kvelden med det vi på godt norsk kan kalle to «guilty pleasures» først, nemlig 20-årige The World Is Not Enough (1999) og 40-årige Moonraker (1979). Dagen derpå, som blir selveste lørdagen, skal vi vise 30-åringen Licence To Kill (1989) og så 50-årige On Her Majesty’s Secret Service (1969).

The World Is Not Enough var Pierce Brosnans tredje film som James Bond og et forsøk på å bringe karakteren noe mer tilbake til røttene, med en rekke referanser til Bond-skaper Ian Flemings bøker, ikke minst filmens tittel.

Moonraker var på sin side et utilslørt forsøk på å «ri» på sci-fi-bølgen fra det sene 70-tallet. Her var det en tittel som gjorde det mulig for også agent 007 å erobre verdensrommet. I bunnen av filmen er en seriøs grunnhistorie som i stor grad er basert på Ian Flemings roman, men det er ikke helt enkelt å få øye på – på grunn av all glasuren.

Licence To Kill ble Timothy Daltons andre og siste film i Bond-serien. Dette er utvilsomt en av de mest realistiske og voldelige filmene i Bond-universet, men er også svært «Fleming-tro» og en klar favoritt blant mange fans.

Likeledes er On Her Majesty’s Secret Service nå regnet som en av de aller beste filmene i EONs Bond-serie, mest kjent for å være filmen med han som bare spilte James Bond én gang: George Lazenby. Tross manglende skuespillererfaring er filmen knakende god, med filmfotografering, klipp, skuespillere, historie, stunts og musikk som holder seg svært godt. Dette er en perle av en film.

John Berge, www.jamesbond.no.