Mann i smoking røyker en sigarett.

Licence to Kill

Vi markerer Licence to Kill sitt 30-årsjubileum!

James Bonds venn og kollega i CIA, Felix Leiter (David Hedison), forblir ikke lykkelig lenge. Rett etter bryllupet sitt, får han og bruden smake brutal hevn fra narko-baronen Franz Sanchez (Robert Davi), som Bond og Leiter var sentrale i å få fanget. James Bond (Timothy Dalton) går etter Sanchez på egen hånd, men blir snart stoppet av M, som vil ha Bond på et annet oppdrag. Bond sier opp og fortsetter sin vendetta. Sammen med en av Leiters kontakter (nå en utrydningstruet gruppe), piloten Pam Bouvier (Carey Lowell), drar Bond til Isthmus og banken Sanchez eier. Bond lar seg ansette som «problemløser» for Sanchez. Sanchez sin kjæreste, Lupe Lamore (Talisa Soto), ser på Bond som sin redningsmann. Televangelisten Joe Butcher tilbyr ikke bare åndelig opium for folket, men er også en front for Sanchez’ narko-fabrikk, der stoff blir oppløst i bensin og skult i tankbiler. Bond blir avslørt og rømmer fra fabrikken, etter å ha satt den i brann, i en av disse tankbilene. Sanchez jakter på Bond, men dør til slutt i rettferdighetens flammer…

Filmfakta

- Licence To Kill regnes som den blodigste og mest voldelige Bond-film noensinne, og den ble den første som fikk en høyere amerikansk rating enn PG (Parental Guidance). I Norge fikk den 15-årsgrense, som filmene før den i serien.

- På slutteksten står det bare «James Bond will return». Det tok seks år – et rekordlange gap mellom to filmer i serien – da GoldenEye ble lansert først i 1995. Årsaken var konflikter mellom Broccoli og MGM rundt rettighetene til filmserien, samt det faktum at Timothy Dalton sa opp kontrakten han hadde på neste film.

- Deler av filmens handling er basert på Ian Flemings novelle, The Hildebrand Rarity samt romanen Live And Let Die, og har en veldig «flemingsk» atmosfære over seg.

- Filmen ble et farvel til Bond for mange: John Glen (regissør), Richard Maibaum (manusforfatter), Maurice Binder (titteldesign), Robert Brown som M and Caroline Bliss som Moneypenny. For ikke å glemme Timothy Dalton som James Bond.

- Den siste Bond-filmen med figuren Felix Leiter – helt frem til Casino Royale (2006).

- Licence To Kill ble den siste Bond-filmen produsert av Albert R. Broccoli.

- Innspillingen startet 19. juli 1988 og fortsatte til 18. november samme år. I all hovedsak ble filmen innspilt i Mexico og ved Churubusco Studios i Mexico City.

- Scenen hvor Bond bryter med MI6 og M er filmet i Hemningway House i Key West, hvor den legendariske forfatteren i sin tid bodde.

- Forfatteren hylles ved at Bond sier «A farewell to arms», en referanse til en av Hemingways mest kjente romaner.

- Rikosjetterende kuler «spiller» James Bond-temaet rent musikalsk under tankbiljakten!

- For første gang i Bond-serien advares publikum mot røyking – det skjer på slutttekstene. Bond blir ikke sett med nikotin i munnen før i Die Another Day (2002).

- Manusforfatter Richard Maibums siste Bond-bidrag. Han bidro til 13 filmer i serien. Maibum døde 4. januar 1991.

Teknisk informasjon om filmen Licence to Kill
Attributt Verdi
Spilletid 2t 13m (133 minutter)
Originaltittel Norsk tittel: Med rett til å drepe
Produsert Storbritannia/USA 1989
Regi John Glen
Medvirkende

Timothy Dalton, Carey Lowell, Robert Davi, Talisa Soto, Anthony Zerbe, Frank McRae, David Hedison, Wayne Newton, Benicio Del Toro

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm

Se mer av