Gutt leker med dukketeater.

Fanny og Alexander

Ingmar Bergmans siste store film.

Fanny og Alexander er krøniken om familien Ekdahls liv. Den berettes gjennom gutten Alexsanders følsomme øyne, og Alexander er på mange måter Bergmans alter ego i denne til dels selvbiografiske filmen. Med sin brede og inntrengende skildring av en gutts oppvekst, er Fanny og Alexander også en studie av den kunstneriske fantasiens tilblivelse og utfoldelse. Filmen er inspirert av teateret. Henvisningene til teaterstykker som Strindbergs Ett drömspel og Shakespears Hamlet er mange og tydelige.

Vi viser filmen to ganger oppunder jul. Den ene visningen blir i Per Haddals filmsalong, med besøk av Åse Kleveland.

Per Haddal om filmen

I 1982 satte Ingmar Bergman et ettertrykkelig punktum for karrieren som regissør. Gobelinet Fanny og Alexander er yrende fullt av mønstre fra hans varierte temakatalog og stilistiske preferanser. Den kom først på kino, drøyt tre timer lang, så som tv-serie på fem timer og 20 minutter.

Fanny og Alexander er blitt en klassiker på tv rundt juletider. Den livsbejaende julefeiringen i et høyborgerlig hjem i Uppsala rundt 1907 er inspirert av regissørens egen familiebakgrunn. Siden Bergman sa at han «sover i sin barndoms sko» sees nesten alt gjennom barneøyne.

Vi kan sammenligne med generøse renessansefresker, et myldrende panorama mettet av farger og personer og hendelser som er laget for å sees om og om igjen. Før handlingen glir over i andre og mørkere farger. Ydmykelsen fra en streng oppdragelse er det han så foretrekker å hente frem. Med barnets blikk.

Nordisk filmhistories største gambling ble en av de største triumfene også: Fire Oscarpriser og en «eviggrønn» status.

Åse Kleveland var noen år administrende direktør for Svenska Filminstitutet, ble en god venn av Bergman og var med på å tilrettelegge Bergmanstiftelsen. Den tar hånd om hans kunstneriske arv. Filmsalongen avslutter Bergman-året med at Kleveland forteller om sitt samarbeid og vennskap med ham.

Filmsalongens vert var så heldig å få tilbringe en dag i Stockholmsatelierene under innspillingen. Og møte Bergman i arbeid. Så jeg skal fortelle litt om hvordan det fortonet seg.

Om du har sett overdådige Fanny og Alexander mange ganger før: Kom likevel, for det er alltid noe nytt å oppdage. Det innholdsrike verket kan sammenlignes med løken i «Peer Gynt», med lag på lag.

Efter Fanny och Alexander blir det ingen mer långfilm för mig. Roligare kan det aldrig bli, inte jobbigare heller. Fanny och Alexander är som en summering av hela mitt liv som filmskapare. Långfilm är ett arbete för unga människor, både fysiskt och psykiskt. Ingmar Bergman
Astonishingly beautiful. Roger Ebert
Teknisk informasjon om filmen Fanny og Alexander
Attributt Verdi
Spilletid 3t 8m (188 minutter)
Originaltittel Fanny och Alexander
Produsert Sverige 1982
Regi Ingmar Bergman
Skuespillere

Börje Ahlstedt, Harriet Andersson, Mats Bergman, Gunnar Björnstrand, Allan Edwall, Stina Ekblad, Ewa Fröling, Erland Josephson, Jarl Kulle

Tale Svensk
Tekst Norsk
Aldersgrense 15 år
Visningsformat 35mm

Forestillinger

  • Tirsdag 11.12.2018 18:30 Tancred  

    Samtale med Åse Kleveland før filmen.

  • Søndag 16.12.2018 17:00 Tancred