Prinsesse Gulltopp står i et stort slott i ført en blå prinsesskjole, krone og et hjerteformet gullsmykke.

Reisen til julestjernen

Ingen jul uten god film på stort lerret! Ola Solums juleklassiker Reisen til julestjernen er fast tradisjon på Barnas Cinematek.

Kommende forestillinger

  • Lørdag 12.12.2020 15:00 Kjøp
  • Søndag 20.12.2020 14:00 Kjøp
Se alle forestillinger

Tradisjonen tro avslutter Barnas Cinematek året med å vise klassikeren Reisen til julestjernen. I denne tradisjonsrike eventyrfilmen møter vi prinsesse Gulltopp, som forsvinner fra slottet på selveste julaften. Prinsessen er gått ut i skogen for å finne julestjernen, etter å ha blitt lurt av onkelen sin, den slemme og griske greven.

Når kongen og dronningen får vite at prinsessen har forsvunnet, blir de fra seg av sorg. Dronningen løper fortvilet ut i skogen for å lete etter henne. Kongen forbanner julestjernen, som han gir skylden for den ulykksalige hendelsen. Men kongens forbannelse får julestjernen til å slokne. Og med julestjernen forsvinner også dronningen.

En gruppe gjøglere kommer til kongens slott. En jente som er med i følget, Sonja, syns synd på kongen og tilbyr ham å hjelp til med å finne julestjernen.

Julefortelling med tradisjoner

Reisen til julestjernen er blitt en kjent og kjær juleklassiker for store og små. Filmen er basert på Sverre Brandts teaterstykke med samme tittel fra 1924, og er den første norske eventyrfilmen i spillefilmformat. Filmen var også Ola Solums debut som regissør. Reisen til julestjernen hadde premiere på Klingenberg kino 3. desember 1976. Siden har den blitt vist på NRK hver julaften siden midten av 1990-tallet. I filmens ledende roller finner vi Ingrid Larsen (prinsesse Gulltopp som barn), Hanne Krogh (prinsesse Gulltopp/Sonja), Knut Risan (kongen) og Bente Børsum (dronningen).

Prinsesse i nattkjole står i vinduet og ser på julestjernen.
Teknisk informasjon om filmen Reisen til julestjernen
Attributt Verdi
Spilletid 1t 32m (92 minutter)
Originaltittel Reisen til julestjernen
Produsert Norge 1976
Regi Ola Solum
Skuespillere

Hanne Krogh, Knut Risan, Bente Børsum

Tale Norsk
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat 35mm
Bildeformat 1.66:1
1.66:1

Forestillinger

  • Lørdag 12.12.2020 15:00 Lillebil Kjøp
  • Søndag 20.12.2020 14:00 Lillebil Kjøp