Det ville pæretreet

Det ville pæretreet er en gripende og morsom film som forfører med sine nydelige komposisjoner og vakre fargepalett.

Sinan er i ferd med å avlegge eksamen for å bli lærer, et yrke som i Tyrkia gir høy status og er forbundet med akademia på et høyere nivå enn i Norge. I den anledning bestemmer han seg for å tilbringe noe dødtid hjemme hos familien i den avsidesliggende kystbyen Çanakkale. Familien består av faren Idris, en barneskolelærer som har henfalt til gambling og oppgaven å bore en ny brønn i bestefarens bakhage, den tungt deprimerte moren Asuman, som tilbringer dagene i selskap med såpeoperaer, og søsteren Yasemin, som i likhet med broren drømmer om å forlate byen.

Det ville pæretreet utspiller seg som en lang serie samtaler, eller krangler, mellom Sinan og ulike skikkelser i hjemtraktene. Sinans hovmod fører ham inn i en rekke diskusjoner med barndomskjæresten, to imamer, og en lokal forfatter. Nuri Bilge Ceylan følger opp sitt Gullpalme-belønnede mesterverk Vintersøvn med en like kunstferdig og hypnotisk film.

Nuri Bilge Ceylan

Nuri Bilge Ceylan (f. 1959) er Tyrkias fremste nålevende filmskaper. Han studerte kjemi og elektronikk før han etter hvert byttet til filmstudier. Ceylans første kortfilm Koza (1995) ble vist på Cannes-festivalen, hvor han har blitt fast inventar. En rekke av hans filmer er tidligere vist på Film fra Sør-festivalen.

Teknisk informasjon om filmen Det ville pæretreet
Attributt Verdi
Spilletid 3t 8m (188 minutter)
Originaltittel Ahlat Agaci
Produsert Tyrkia/Makedonia/Frankrike/Tyskland/Bosnia/Bulgaria/Sverige 2018
Regi Nuri Bilge Ceylan
Skuespillere

Dogu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yildirmlar, Asena Keskinci

Tale Tyrkisk
Tekst Norsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Søndag 11.11.2018 19:30 Lillebil  

Se mer av