Kvinne ser på mann som ligger fastspent.

Crimes of the Future

Førpremiere på Cronenbergs nye film!

I en udefinert fremtid er Saul Tenser en av verdens fremste performance-kunstnere. Saul lider av et syndrom som gjør at kroppen konstant utvikler nye, unike organer. Samboeren Caprice opererer ut de nye organene ved hjelp av en obduksjonsmaskin foran et henrykt publikum av kunstkjennere. Denne nye bølgen med kroppsbasert kunst som Saul og Caprice er de fremste eksponentene for, bekymrer myndighetene. Vårt kunstnerpar må derfor i økende grad forholde seg til det offentliges nysgjerrighet og antydningene om fremtidige reguleringer. Men når Saul får muligheten til å gjøre det som kan bli hans fremste performance, må han velge mellom den gylne middelvei eller å risikere alt for kunsten!

2022 har blitt comebackåret for 70- og 80-tallets horror-auteurer, med Dario Argentos Dark Glasses og nå Cronenbergs første spillefilm siden Maps to the Stars. De siste 20 årene har Cronenberg konsentrert seg om mer psykologiske fortellinger, men er nå tilbake med en body horror-film, sjangeren som han i stor grad var med på å skape. Med titler som Shivers, The Brood, Crash og Videodrome forarget han kritikere, publikum og sensorer over hele verden. Cronenberg startet sin karriere sammen med produsenten Ivan Reitman, senere kjent som regissøren bak Ghostbusters. Begge var med på den canadiske B-filmbølgen fra syttiårene som nå kalles canuxsploitation. Utover åttitallet ble Cronenbergs talent oppdaget av ingen ringere enn komilegenden Mel Brooks, som gav ham jobben med å regissere The Fly, en av de mest vellykkede nyinnspillingene noensinne. Cronenberg har alltid hatt en spesiell evne til å provosere og mest kjent er han her hjemme for oppstyret rundt Crash i 1996, en hendelse som har blitt behørig dekket det siste året da filmen omsider ble satt opp på vanlig kinolerret i hovedstaden.

Gledelig er det derfor å se at Cronenberg ikke har glemt gamle kunster. Crimes of the Future byr på surrealistisk gørr slik vi kjenner det fra Videodrome, eXistenZ og Scanners. Howard Shore er også tilbake og tonesetter et stemningsfullt lydspor. Dette er også en av Cronenbergs mest humoristiske filmer og byr på selvironiske betraktinger om hans egen karriere, i tillegg til satire rettet mot kropp, seksualitet og selvrealisering. Crimes of the Future er ikke bare en oppsummering av Cronenbergs lange karriere, men viser også at han har mer å by på i fremtiden!

Teknisk informasjon om filmen Crimes of the Future
Attributt Verdi
Spilletid 1t 47m (107 minutter)
Produsert Canada/Hellas/UK 2022
Regi David Cronenberg
Medvirkende

Viggo Mortensen, Léa Seydoux, Kristen Stewart, Don McKellar, Tassos Karahalios

Tale Engelsk
Aldersgrense 18 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.85:1
1.85:1