Musikere på Oslo stumfilmfestival

Dette er musikerne som skal gi lyd til stumfilmene under årets utgave av Oslo stumfilmfestival.

Kjetil Schjander Luhr

Kjetil Schjander Luhr.

Foto: Ida Meyn (NFI) ©

Kjetil Schjander Luhr (f. 1977) har vært stumfilmmusiker ved Cinemateket siden 2001, både med solovisninger på piano og med diverse samarbeidsprosjekter, med musikere og komposisjoner nøye valgt ut spesielt med tanke på nettopp filmen de skal akkompagnere — fra gotisk skrekk med fiolin og orgel til Nosferatu, til eventyrlige arabiske toner til The Thief of Bagdad.

Til årets stumfilmfestival har Kjetil skrevet musikk til åpningsfilmen Troll-elgen, som han skal framføre sammen med Inger Hannisdal (fele) Christian Skaugen (trommer og perkusjon) og Kristin Bolstad (vokal, effekter og diverse instrumenter)og til Peter Pan, hvor han har med seg Steinar Ofsdal på fløyter og perkusjon, Andreas Wildhagen (trommer og perkusjon) og Kristin Bolstad. 

Kristin Bolstad

Musiker Kristin Bolstad sitter på et gulv.

Foto: Kristin Bolstad ©

Kristin Bolstad (f. 1981) er komponist, sanger og lydkunstner med et stort og allsidig virkefelt. Blant hennes spesialiteter er stedsspesifikke musikkverk, skrevet spesielt for rommet de framføres i, med ulike ensembler. I flere år har hun også medvirket på stumfilmkonserter på Cinemateket, både med vokal, effekter og en rekke uortodokse instrumenter og gjenstander som gir liv til filmene hun akkompagnerer.

Kristin skal spille til flere av forestillingene under årets festival, og for første gang i festivalsammenheng opptrer hun også alene - med Salomé og La coquille et le clergyman + Den andalusiske hund. 

Håvard Gressum Antonsen

Foto: Arturo Tovar

Håvard Gressum Antonsen (f. 1989) har vært engasjert som stumfilmpianist på Cinemateket siden 2017. Han er fast pianist på Det Andre Teatret i Oslo, der han improviserer musikk til teater ukentlig, blant annet i forestillingene Instant Broadway og Såvidt en hit. Som komponist har han skrevet til teaterforestillinger som er blitt spilt for barn over hele landet med Den Kulturelle Skolesekken. 

Under årets festival skal Håvard spille til Nanook of the North og til den ekspresjonistiske skrekkfilmen Dr. Caligaris kabinett

Inger Hannisdal

Kvinne med fiolin.

Foto: Nabeeh Samaan.

Inger Hannisdal er en ekstremt allsidig musiker, både i samspill og eget solomateriale. Hun arbeider ofte i skjæringspunktet mellom folkemusikk, jazz og samtidsmusikk, og har blant annet studert Midtøstens musikktradisjoner. Hun har flere plateutgivelser og feirede bestillingsverk bak seg. I 2022 mottok hun TONOS komponistpris for albumet North South East West. Med hennes energiske og dynamiske spill blir Troll-elgen en begivenhet å få med seg.

Christian Skaugen

Mann med kaffekopp og trommesett.

Christian Skaugen deler tida si mellom briljant, energisk trommespill og undervisning. Han har vært aktiv i flere band, ikke bare som trommeslager, men også på dobro og pedal steel. De siste årene har han dessuten medvirket ved flere stumfilmvisninger, blant annet Cinematekets konsertversjoner av Metropolis, Nosferatu og nå senest The General i duoformat med Kjetil S. Luhr på Lørenskog kulturhus.

Andreas Wildhagen

Mann med trommesett.

Foto: Tore Sætre

Andreas Wildhagen er en etterspurt jazzmusiker, og har vært aktiv på scene og plateutgivelser med en rekke ulike band og ensembler, blant annet Paal Nilsen-Loves Large Unit, og Jonas Cambien trio. Gjennom samarbeidet med Saleh Mahfoud i MAJÃZ ble han involvert i framføringen The Thief of Bagdad i regi av Cinemateket og Oslo World i november 2023, og på Peter Pan får Cinematekgjengerne igjen nyte godt av hans dynamiske og oppfinnsomme trommespill.

Steinar Ofsdal

Mann spiller fløyte.

Foto: Tore Sætre

Steinar Ofsdal er en ruvende skikkelse i norsk musikkliv, og er viden kjent som en raus formidler av folkemusikktradisjoner fra inn- og utland, med en karriere som spenner over seks tiår. Han har medvirket på en mengde plateinnspillinger i en rekke sjangre, skrevet og spilt musikk for film, TV og radio og spilt et stort antall konserter både i Norge og utlandet. Han har også skrevet bøker og undervist i folkemusikk, blant annet ved Norges musikkhøgskole og Ole Bull-akademiet på Voss.