Stjernelag av musikere på Oslo stumfilmfestival

Under Oslo stumfilmfestival vil til sammen ti musikere akkompagnere filmene i programmet. Våre stumfilmmusikere er: Kjetil Schjander Luhr, Kristin Bolstad, Håvard Gressum Antonsen, Matti Bye, Lau Nau, Øystein H. Bang, Fredrik Gundersen, Erlend Barratt-Due Solum, Karl Strømme og Lars Andreas Aspesæter.

Kjetil Schjander Luhr

Kjetil Schjander Luhr.

Kjetil Schjander Luhr. Foto: Ida Meyn, Norsk filminstitutt.

Kjetil Schjander Luhr (f. 1977) har vært fast stumfilmmusiker på Cinemateket siden 2001, og har de siste årene satt musikk til klassikere som spenner fra Jeanne d’Arc og Nosferatu til The Kid og Steamboat Bill, Jr. Sammen med Kristin Bolstad er han også musiker på Den kulturelle skolesekken-produksjonen Stumfilmkonserten. Luhr har også spilt hundrevis av stumfilmkonserter rundt omkring på norske skoler.

Luhr skriver musikk til både TV, film og scene. I høst er han blant annet aktuell med musikk til Rogaland teaters oppsetning av Romeo og Julie, samt dokumentaren Rekonstruksjon Utøya. Til visningen vår av Sunrise: A Song of Two Humans vil han opptre med dels nyskrevet, dels improvisert musikk for fem musikere.

  • Øystein H. Bang: trommer og perkusjon
  • Fredrik Gundersen: kontrabass
  • Kjetil S. Luhr: Piano og keyboards
  • Erlend Barratt-Due Solum: klarinett
  • Karl Strømme: trompet

Kristin Bolstad

Musiker Kristin Bolstad sitter på et gulv.

Kristin Bolstad. Foto: Kristin Bolstad ©

Kristin Bolstad (f. 1981) har vært musiker på Cinematekets Den kulturelle skolesekken-produksjon Stumfilmkonserten siden 2015, der hun har stått for lydeffekter og foley-lyd. Hun er komponist, vokalist og improvisasjonsutøver, med lang erfaring med å skrive og framføre egne verk. Hun har en fascinasjon for lyder, og har siden hun var barn etterlignet alt og alle rundt seg, noe som også former hennes uttrykk i lydleggingen av stumfilmer. Bolstad har komponert flere steds-spesifikke verk, der rommet i seg selv stiller de akustiske og kompositoriske premissene i verket. Hun har komponert for ensemble som Alpaca Ensemble, danske Scenatet, canadiske Quatuor Bozzini, og har blitt fremført på samtidsmusikkfestivaler i Norge og utlandet.

Håvard Gressum Antonsen

Håvard Gressum Antonsen.

Håvard Gressum Antonsen. Foto: Gunnar Bangsmoen, Norsk filminstitutt

Håvard Gressum Antonsen (f. 1989) var engasjert som stumfilmpianist ved Cinemateket i 2017 da vår faste pianist Kjetil Schjander Luhr var utenlands. Han har vært fast pianist på Det Andre Teatret i Oslo siden 2013, der han improviserer musikk til teater ukentlig, blant annet i forestillingene Instant Broadway og Såvidt en hit. I det siste har han også skrevet musikk til teaterforestillinger som har blitt spilt mange hundre ganger på turné med Den kulturelle skolesekken, ved siden av å jobbe som frilans pianist, arrangør og komponist.

Matti Bye

Matti Bye i Wien i januar. Foto: Austrian Film Museum © Mercan Sümbültepe

Matti Bye (f. 1966) er en anerkjent filmkomponist i Sverige, og en av de ledende stumfilmmusikerne i Europa. Matti Bye er en musiker for de store anledningene, og han opptrer jevnlig på de viktige stumfilmfestivalene i utlandet. Matti Bye er berømt for sin enestående evne til å akkompagnere klassiske stumfilmer med musikk som er strålende i seg selv, og som alltid fungerer i perfekt symbiose med den aktuelle filmen han spiller til. En stumfilmkonsert med Matti Bye er en filmopplevelse av de sjeldne.

Matti Bye startet som stumfilmpianist på Cinemateket i Stockholm, og har siden bygd en karriere som filmkomponist og plateartist med en rekke utgivelser bak seg. Som komponist har han stått for musikken til filmer som Maria Larssons evige øyeblikk, Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant, Den allvarsamma leken og en rekke andre. I stumfilmsammenheng er han mest kjent for musikken han har komponert og fremført til klassiske svenske stumfilmklassikere som Körkarlen, Gösta Berlings saga og Häxan.

Lau Nau

Lau Nau. Foto: Austrian Film Museum © Mercan Sümbültepe

Lau Nau (f. 1980) er artistnavnet til den finske musikeren og komponisten Laura Naukkarinen, som har en rekke plateutgivelser bak seg både solo og i ulike konstellasjoner med andre artister. I tillegg komponerer hun musikk for film, teater og lydinstallasjoner, hvor hun gjør bruk av både akustiske og elektroniske instrumenter, og selvsagt sin vakre og helt særegne stemme. Platene hennes har fått glimrende anmeldelser i The Wire, Pitchfork og en rekke andre steder. Hennes femte album, Poseidon, kom i november 2017.

Pianist Lars Andreas Aspesæter sitter bak et flygel der ansiktet speiler seg i det blankpolerte oppslåtte flygel-lokket.

Lars Andreas Aspesæter. Foto: Kine Jensen ©

Lars Andreas Aspesæter (f. 1988) er pianist, arrangør og improvisatør utdannet fra Norges musikkhøgskole. Han er frilans musiker, og jobber med alt fra artister som Kurt Nilsen og Ingebjørg Bratland til TV-programmer som Beat for Beat og Tacoshow. De siste årene har han akkompagnert flere stumfilmer for bl.a Cinemateket og Risør filmklubb, og vært på turné med en stumfilmforestilling på barneskoler i samarbeid med Den kulturelle skolesekken. Lars Andreas Aspesæter er også improviserende musiker og lydlegger i podkasten og sceneshowet Plutselig Barneteater, som går på Edderkoppen scene i høst