Musikere på Oslo stumfilmfestival

Dette er musikerne som skal gi lyd til stumfilmene under årets utgave av Oslo stumfilmfestival.

Kjetil Schjander Luhr

Kjetil Schjander Luhr.

Foto: Ida Meyn (NFI) ©

Kjetil Schjander Luhr (f. 1977) har som Cinematekets stumfilmpianist i over 20 år satt musikk til klassikere som spenner fra La Roue og Nosferatu til The Kid og Sherlock Jr. Sammen med Kristin Bolstad er han også musiker på Den kulturelle skolesekken-produksjonen Stumfilmkonserten og har spilt hundrevis av stumfilmkonserter rundt omkring på norske skoler. Kristin og Kjetil har i år dessuten satt musikk til flere av Georges Méliès’ klassikere for Cinemateket.

I 2018 framførte han og hans lille orkester nyskrevet musikk til Murnaus Sunrise, som ble et av de absolutte høydepunktene under vår første stumfilmfestival. I 2019 tok han fatt på en enda større tysk stumfilmklassiker, Metropolis, og komponert ny musikk til den. Under tredje utgave av Oslo stumfilmfestival i 2021 akkompagnerte Kjetil nesten alle forestillingene, fra åpningsfilmen Studenten fra Praha, hvor han spilte med Håkon Aase, til Chaplinfilmer, Dreyers Jeanne d’Arc og den feministiske spenningsfilmen Filibus.

Til årets stumfilmfestival har Kjetil skrevet musikk til åpningsfilmen The Wind, som skal framføres sammen med Buster Sledge, og til Den siste mann, hvor han skal ha med seg Mathias Eick, Mikael Jonassen, Martin Taxt og Erlend Solum. 

Håvard Gressum Antonsen

Foto: Arturo Tovar

Håvard Gressum Antonsen (f. 1989) har vært engasjert som stumfilmpianist på Cinemateket siden 2017. Han er fast pianist på Det Andre Teatret i Oslo, der han improviserer musikk til teater ukentlig, blant annet i forestillingene Instant Broadway og Såvidt en hit. Som komponist har han skrevet til teaterforestillinger som er blitt spilt for barn over hele landet med Den Kulturelle Skolesekken. 

Under årets festival skal Håvard spille til den norske spenningsfilmen Madame besøker Oslo og til kortfilmprogrammet Fransk avantgarde x 3, i tillegg til vår visning av Buster Keatons Generalen for skoleelever. 

Buster Sledge

Fire menn sitter på stoler på bryggekanten i regnvær.

Foto: Nikolai Grasaasen.

Gruppa Buster Sledge har utgangspunkt i amerikanske tradisjonsmusikk og bluegrass, med fele, banjo, gitar, kontrabass og tette vokalharmonier i sitt musikalske uttrykk, samtidig som deres høyst personlige komposisjoner både utfordrer og utvider tradisjonen de står innenfor. Felespiller Michael Barrett Donovan levde som musiker i New York City og tok en mastergrad i klassisk komposisjon samtidig som han turnerte med et Grateful Dead-hyllestband. Banjospiller Mikael Jonassen fra Bodø er den første i Norge som har tatt høyere utdanning på dette instrumentet. Jazzgitarist Jakob Folke Ossum oppdaga lyden av akustisk plekterbruk gjennom Tony Rice og Bryan Sutton, og har i ettertid studert plater og videoer nøye for å lære seg teknikken. De tre møttes i et kommentarfelt på et bluegrass-forum etter at Donovan hadde flytta til Norge i 2019. I 2022 framførte de The Wind sammen med Kjetil S. Luhr under Stumfilmdager i Tromsø for første gang, et score som blander amerikansk tradisjonsmateriale med nyskrevet og improvisert filmmusikk. Med i Oslo er også gruppas sist tilføyde medlem, kontrabassist Vidar Starheimsæter.

Mathias Eick

Mann med caps sitter på huk med trompet i hendene.

Foto: Colin Eick

Mathias Eick (trompet) ble tidlig kjent som en fremragende instrumentalist som medlem av Jaga Jazzist, og har siden den gang befestet sin posisjon som en av Norges mest allsidige og sentrale jazzmusikere, både gjennom flere utgivelser med eget band og en lang og variert rekke prosjekter i inn- og utland, en imponerende liste som inkluderer alt fra Chick Corea og Music for a While til Motorpsycho.

Martin Taxt

En mann med tuba.

Foto: Lasse Marhaug

Tubaist Martin Taxt er en ekstremt dyktig og oppfinnsom musiker, ikke minst med sine dypdykk i det eksperimentelle musikkfeltet, blant annet med den mikrotonale tubatrioen Microtub. Han spilte også inn flere plater med det ypperlige ensemblet Music for a While, og har turnert hyppig både i og utenfor Norge. Han arbeider i dag med det Oslo-baserte kunstkollektivet Verdensteatret.

Erlend Magnus Barratt-Due Solum

Sortkledd mann med kort mørkt hår holder klarinett.

Erlend Magnus Barratt-Due Solum (klarinett) er en stumfilmkjenning på Cinemateket, og har vært en sentral del av ensemblet både med Sunrise i 2018 og Metropolis i 2019, en av de mest populære stumfilmkonsertene vi har hatt i repertoaret de siste årene. Med sin bakgrunn fra band som Goylem Space Klezmer og The Shoeshine Boys er han en fantastisk improvisatør med solid innsikt i 20-tallets europeiske musikk.

Mikael Jonassen

Alvorlig mann med six-pence og mariusgenser.

Foto: Nikolai Grasaasen.

Mikael Jonassen er den første som noensinne er blitt uteksaminert fra NMH med banjo som hovedinstrument. Han har siden lånt sine banjotalenter til mange ulike prosjekter, og er blant annet med i kvartetten Buster Sledge, som akkompagnerer visningen av The Wind under årets festival. Jonassens fantastiske banjospill spenner fra det lynraske og tekniske, via det eksperimentelle og lekne, til det vakre og skjøre, og må oppleves!