Oslo stumfilmfestival

Velkommen til 5. utgave av Oslo stumfilmfestival! Med levende musikk til alle filmene og et program som spenner over mange sjangere og opprinnelsesland ønsker vi å kunne vise at stumfilm er for alle. 

Dame med masse små lyspærer i håret.

Foto: George Eastman Museum. 

Lyden av stumfilm

Vi lover en magisk helg fylt med fantastiske filmopplevelser for både barn og voksne. Alle filmene får levende musikkakkompagnement, og to av forestillingene er større konsertproduksjoner:

Årets åpningsfilm er den norske Troll-elgen, et sjalusidrama fra 1927 som byr på både klassisk by/bygd-konflikt, romantikk og overnaturlige elementer. Våre stumfilmmusikere Kjetil Schjander Luhr og Kristin Bolstad gleder seg til å skrive og spille nykomponert musikk til, sammen med et knippe andre musikere.

for familien

Et av de andre store høydepunktene blir den hundre år gamle eventyrfilmen Peter Pan på lørdag, også den med spesialskrevet musikk og et lite orkester. På Peter Pan kan de eldste barna være med, mens de yngre er velkomne til forestillingen Lyden av stumfilm og Buster Keaton-filmen Steamboat Bill jr. Vi arrangerer også slapstick-kurs igjen – det pleier å være veldig populært, så vær rask med påmeldingen!

nye blikk på stumfilmarven

Av klassikerne på programmet kan vi nevne Dr. Caligaris kabinett, The Fall of the House of Usher og The big parade. Blant de mer ukjente filmene viser vi den visuelt vidunderlige Salomé, som er blitt kalt den første amerikanske kunstfilmen. Det blir foredrag om surrealisme og psykoanalyse før filmene La coquille et le clergyman og En andalusisk hund. Og for den dokumentarinteresserte er Nanook of the North et must!

Oslo 2024

For hovedstadsnostalgikerne og historieinteresserte anbefaler vi filmarkivar Tina Stenkulla Anckarmans program Oslo for 100 år siden, i forbindelse med byjubileet i år.

Våre musikere

Alle filmene vises med musikk, i de fleste tilfellene spesialkomponert eller improvisert musikk fremført i kinosalen. Les mer om musikerne her.

program

Torsdag 25. april
19.00 Åpningsforestilling: Troll-elgen

Fredag 26. april
18.00 Salomé
19.30 The Big Parade

Lørdag 27. april
12.00 Lyden av stumfilm
15.00 Nanook of the North 
18.00 Peter Pan
20.30 Dr. Caligaris kabinett

Søndag 28. april
14.00 Steamboat Bill jr.
16.00 Oslo for 100 år siden
18.00 La coquille et le clergyman + Den andalusiske hund
20.30 The Fall of the House of Usher

Samarbeids­partnere