En landstryker sitter på en trapp sammen med en hjemløs gutt.

Småen

Festforestilling! Arthaus og Cinemateket feirer at Småen er blitt 100 år.

Det er 100 år siden Charlie Chaplin laget sin første langfilm, Småen (The Kid). Vi markerer jubileet med en stor stumfilmkonsert hvor vår faste stumfilmmusiker Kjetil Schjander Luhr i samspill med Håkon Aase akkompagnerer visningen.

Småen er kanskje den mest rørende av alle Chaplins filmer. I skildringen av den lille guttens fattigslige oppvekst ligger det trolig mye av Chaplins egen barndom fra London. Det som gjør mest inntrykk i filmen er imidlertid de intense og uttrykksfulle øyeblikkene mellom Chaplin og barnestjernen Jackie Coogan.

Selve historien er enkel: Et barn blir forlatt av sin mor og funnet av Charlie. Han tar rollen svært alvorlig, og snart er «far» og sønn involvert i en blomstrende forretning som glassmestere. Småen knuser vinduene og Charlie reparerer dem. Etterhvert kommer barnevernet på sporet av den lille familien, og etter mye dramatikk innser barnemoren at småen er hennes sønn. Hun har nå blitt rik og vil ha sitt fortapte barn tilbake, og utlover en stor belønning. Plutselig er alle ute etter å skille Landstrykeren og småen.

En politimann stirrer morskt på en landstryker og en hjemløs gutt som spionerer.
Teknisk informasjon om filmen Småen
Attributt Verdi
Spilletid 0t 52m (52 minutter)
Originaltittel The Kid
Produsert USA 1921
Regi Charles Chaplin
Medvirkende

Charles Chaplin, Jackie Coogan, Edna Purviance, Carl Miller

Tale Stum
Tekst Norske mellomtekster
Aldersgrense 6 år
Visningsformat 35mm