Forundret kvinne omringet av menn.

Diary of a Lost Girl

«There is no Garbo, there is no Dietrich – there is only Louise Brooks!» – Henri Langlois. Musikk av den velrenomerte stumfilmkomponisten Javier Perez de Azpeitia.

Man skal lete lenge i filmhistorien for å finne en skuespiller med like mye kameratekke som Louise Brooks. Likefullt slet hun i Hollywood. I 1927 sa hun opp en gullkantet kontrakt med Paramount for å reise til Berlin hvor hun skulle spille i G.W. Pabst’ Pandoras eske. I denne og deres andre film sammen, Diary of a Lost Girl, finner man denne sjeldne, nesten magiske kjemien som kan oppstå mellom skuespiller og regissør. Brooks spiller Thymian Henning, som i likhet med karakteren Lulu i Pandoras eske er en ung, vakker kvinne med en problematisk moral. Hun havner på en rehabiliteringsanstalt drevet med militær disiplin, og kommer snart i opposisjon til bestyrelsen. Hun rømmer – og ender opp som prostituert i et bordell.

Ikke overraskende fikk verdens sensurmyndigheter en real håndfull da de fikk Diary of a Lost Girl i fanget. Den ble stort sett sønderklippet i alle land den ble tillatt oppsatt, og fikk kritikker deretter. Når den da i tillegg var særdeles uheldig med timingen – den hadde premiere i oktober 1929, en liten måned før den første lydfilmen The Jazz Singer fikk sin første oppsetning i Berlin – ble den raskt en glemt film og blant de som druknet i lydfilmens suksess. Ikke før på 1960-tallet ble den og Pandoras eske gjenoppdaget, da filmene ble restaurert i henhold til Pabst egen, usensurerte versjon, og fikk en verdig oppreisning. Begge filmene regnes i dag blant den sene stumfilmperiodens genuine mesterverk.

For Louise Brooks gikk ikke karrieren like godt. Etter oppholdet i Berlin dro hun til Paris, før hun returnerte til Hollywood i et forsøk på å gjenoppta karrieren. Stemmen hennes ble ikke funnet god nok, og etter å ha spilt i flere samlebånds-westernfilmer fikk hun nok, og la skuespillerkarrieren på hyllen. Hun flyttet til New York, før hun på 1950-tallet igjen gjorde seg bemerket i filmens tjeneste da hun flyttet til Rochester, der det enorme filmarkivet til George Eastman House ligger, og begynte å utgi grundige og velskrevne artikler om den filmindustrien hun hadde vært en del av på 1920-tallet.

Teknisk informasjon om filmen Diary of a Lost Girl
Attributt Verdi
Spilletid 1t 52m (112 minutter)
Originaltittel Tagebuch einer Verlorenen
Produsert Tyskland 1929
Regi Georg Wilhelm Pabst
Skuespillere

Louise Brooks, Fritz Rasp, André Roanne, Josef Ravensky, Franziska Kinz

Tale Stum
Tekst Tysk og engelsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP