Thorvald Hellesen. Kubistisk pioner

Cinemateket og Nasjonalmuseet samarbeider om filmvisninger i anledning utstillingen «Thorvald Hellesen. Kubistisk pioner», 31. mars-20. august. Filmprogrammet representerer noen av modernismens høydepunkter, hyllet av avantgarden selv.

Kubistisk, fargerikt maleri av den norske maleren Thorvald Hellesen.

Thorvald Hellesen, «Komposisjon», ca. 1919. Eckbos Legat © Eckbos Legat. 

Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Den norske kunstneren og designeren Thorvald Hellesen (1888-1937) ble en del av det franske avantgardemiljøet fra han flyttet til Paris i 1911. Utstillingen på Nasjonalmuseet tar sikte på å sette Hellesens kunst, som fortsatt er ukjent for mange, på kartet. Utstillingen inneholder rundt 70 verk; primært maleri, men også gouacher, tegninger, fransk couture og interiørdesign.

Program

Forestillingene knyttet til utstilllingen består av filmer vi tror Hellesen selv kan ha sett i Paris. Først ut er et program bestående av de tre franske avantgarde-filmene Ballet mécanique, Entr’acte og Rien que les heures under Oslo stumfilmfestival i slutten av april, deretter vises Marcel L’Herbiers storartede L’inhumaine i mai, og klassikeren Metropolis som stor stumfilmkonsert i august. 

Samarbeids­partnere

Nasjonalmuseet