Metropolis

Ny sjanse til å se den fabelaktige stumfilmkonserten hvor Kjetil Schjander Luhr med orkester fremfører nykomponert musikk til Fritz Langs science fiction-klassiker.

Fritz Langs Metropolis har hatt en enorm innflytelse på science fiction og alle slags dystopiske framtidsvisjoner innen film, litteratur og billedkunst. Med gigantiske kulisser bygd opp i UFA-studioet utenfor Berlin og i et ekspresjonistisk billedspråk mante Lang fram en suggererende visjon av et sterilt og umenneskelig framtidssamfunn.

I den futuristiske storbyen Metropolis forsøker diktatoren Fredersen å hisse opp arbeiderne til revolusjon og selvutslettelse ved hjelp av den gale vitenskapsmannen Rotwang, som gjerne vil bytte dem ut med roboter. Rotwang kidnapper arbeidernes lederskikkelse Maria og erstatter henne med en identisk utseende robot som skaper splittelse blant arbeiderne under jorden. Men Fredersens sønn er blitt forelsket i Maria og begir seg ned i det underjordiske Metropolis for å finne henne.

Manus til filmen ble skrevet av Thea von Harbou sammen med Lang. I ettertid tok han avstand fra filmen, noe som kan ha hatt sammenheng med at Goebbels og Hitler elsket den. Von Harbou gikk senere i nazistenes tjeneste og ble skilt fra Lang, som flyktet til USA i 1934.

Den opprinnelige versjonen skal ha vært tre og en halv time, men filmen ble senere alltid vist i utallige sterkt forkortede utgaver. En kopi funnet i Argentina i 2008 inneholdt antatt tapte scener og gjorde denne restaureringen fra 2010 til den mest komplette utgaven siden filmens premiere.

Ny musikk

Da Kjetil Schjander Luhr og Kristin Bolstad bestemte seg for å lage ny musikk til Metropolis til Cinematekets stumfilmfestival i 2019, var det med en idé om å låne lekent fra 90 år med film og musikk inspirert av filmen, for så å putte det de fant tilbake inn i Metropolis. Blade Runner, Giorgio Moroders Metropolis-musikk fra 1984, Kraftwerk, japansk tegnefilm og til og med Babylon Berlin var noen av ingrediensene som fikk koke i gryta.

Musikerne

Denne kvelden på Teknisk museum består ensemblet av:

  • Kjetil Schjander Luhr: elpiano, keyboards, theremin
  • Kristin Bolstad: vokal, live elektronikk, FX
  • Fredrik Gundersen: kontrabass
  • Christian Skaugen: trommer, perkusjon
  • Erlend Magnus Barratt-Due Solum: klarinett, bassklarinett
  • Karl Strømme: trompet

Forestillingen er støttet av Norsk komponistforening.

Se traileren og få smakebiter på den fantastiske musikken Kjetil har komponert til Metropolis!

Teknisk informasjon om filmen Metropolis
Attributt Verdi
Spilletid 2t 29m (149 minutter)
Produsert Tyskland 1927
Regi Fritz Lang
Medvirkende

Brigitte Helm, Gustav Fröhlich, Heinrich George, Rudolf Klein-Rogge, Theodor Loos

Tale Stum
Tekst Norsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP
Bildeformat 1.33:1
1.33:1

Samarbeids­partnere

Teknisk Museum - Komponistforeningen