The Deep West Assembly: Cauleen Smith

Den amerikanske kunstneren Cauleen Smith har produsert eksperimentelle filmer og videoinstallasjoner i tre tiår. I sommer åpner en stor utstilling med hennes verk på Astrup Fearnley Museet. I september vil flere av filmene hennes vises her på Cinemateket.

Cauleen Smith er opprinnelig utdannet innen musikk, men har siden sin første langfilm i 1998, Drylongso, arbeidet innenfor både film- og kunstverdenen. Prosjektene hennes byr på fremtidsorienterte, nyskapende sammenstillinger av fysiske objekter, filmprojeksjoner, tekstilbannere og livemusikk, med bakgrunn i sosiale settinger og svart kultur.

I utstillingen på Astrup Fearnley Museet inngår premieren på en ny film bestilt av museet. Utstillingen står fra 14. juni til 15. september. Visningene på Cinemateket finner sted i september og inkluderer Drylongso samt flere kortfilmer. Lørdag 7. september inviteres unge filmskapere til en filmworkshop med Cauleen Smith.

Les mer om Cauleen Smith her.

Om utstillingen

Utstillingen på Astrup Fearnley Museet gir et omfattende innblikk i Smiths produktive kunstnerskap og inkluderer også premieren på hennes seneste film, The Deep West Assembly (2024), laget på oppdrag for Astrup Fearnley Museet.

Smiths seneste verk, The Deep West Assembly, er laget spesielt for utstillingen. Verket utforsker begrepene geologisk tid og svarthet – slik disse ofte opptrer kamuflert eller skjult i bilder, sanger og tekster av svarte og brune kunstnere (basert på teoretikere som Suzanne Césaire og Ryan C. Clarke). Med bilder av geologiske formasjoner som lavagrotter, kalderaer og saltkupler, samt menneskeskapte landskapsformasjoner som gamle Choctaw-gravhauger, danner The Deep West Assembly et syn på det sørlige Amerika som et horisontalt «Deep West» (et begrep lånt fra poeten Wanda Coleman). Smith plasserer dette kulturelle Deep West i Mississippi River-deltaet, og viser hvordan svarte kulturelle praksiser er beslektet med urfolkstradisjoner. I filmen gestalter skuespilleren Dionne Audain flere stemmer, og som en guide leser hun opp en rekke tekster foran kamera – blant annet Smiths egen Volcano Manifesto (utgitt på F Books i 2022). 

Utstillingen inneholder også en ny storskala videoinstallasjon i museets hovedsal, samt tekstilbannere, tegninger og en skulpturserie som består av store, håndstøpte lys. I andre etasje har Smith laget et leserom som en del av utstillingen, med et bibliotek basert på en litteraturliste som er utviklet i samarbeid med den Oslo-baserte kunstneren Ayesha Jordan. Mer info på afmuseet.no

Forsenkinger og fjell.

The Deep West Assembly.

Ruiner av bygninger.

The Deep West Assembly.

Et gammelt hus i sørstatene med et orakel foran.

The Deep West Assembly.

Samarbeids­partnere

Astrup Fearnley Museet