Er arkivbilde av et afroamerikansk barn, vi ser bokstaver i bakgrunnen.

Muligheter og manifestasjoner

I dette programmet, som består av ni filmer laget over en periode på 30 år, får vi et glimt av Cauleen Smiths kunstneriske praksis og filmografi.

Kommende forestillinger

  • Torsdag 05.09.2024 18:00 Kjøp
Se alle forestillinger

Dette utvalget viser Smiths tydelige politiske blikk og hvordan hun gjennomgående kommenterer den afrikanske diasporaen i USA i verkene sine. Du vil bli kjent med noen av temaene (musikk, kunst, science fiction, lokasjon, felleskap, aktivisme, improvisasjon, økologi, feminisme og poesi) som er tilbakevendende i hennes kunstnerskap og viser også noe av spennvidden i format. Smith har jobbet både analogt og digitalt, med opptak gjort på 35mm, 16mm men også grovere, hverdagsligere formater som Iphone. Mange av filmene har blitt laget til og vist i utstillingsrom – vi gleder oss over muligheten til å presentere dette utvalget på stort lerret.

Chronicles of a Lying Spirit by Kelly Gabron / USA 1992 / 7 min

En historie fortelles gjennom en strøm av bilder og tekst, akkompagnert av to stemmer (en mann, en kvinne), for så å gjentas. Forskyvningen av perspektiv rommer en kritikk av hvordan kunstnerskap og afro-amerikansk historie formidles.

Stilleleben motiv i psykedeliske farger.

Entitled / USA 2005 / 7 min

Stilleben-er med frukt, grønnsaker, sigarett og stearinlys er fanget på 8mm. Fargene er forvrengte. Bildene stykkes opp av sekvenser med ulike brev fra Cauleen stilet til kunstnere (Vermeer, Velásquez, Juan Sánchez Cotán, Giovanna Garzoni, Pieter Claesz og den første afroamerikanske kunstneren Charles Ethan Porter). Tonen i brevene er uredd og leken, og antyder en avsender som ikke er redd for å ta plass, som samtidig kommenterer skjevheten i representasjon opp gjennom kunsthistorien.

Et gammelt hus med klokka på taket og en rød dør, i bakgrunnen ser vi et stort grønt seil.

Remote Viewing / USA 2009 / 15:25 min

Et gammelt lite hus med en klokke på taket står på en mark med en stor grønn duk spent opp bak seg. En gravemaskin dukker plutselig opp. Selv om solen skinner, er scenen ladet av uhygge, og snart ser vi hvordan bygget destrueres med en sjokkerende voldsomhet. Remote Viewing er en rekonstruksjon av en faktisk hendelse der hvite innbyggere ønsket å utslette spor etter stedets afroamerikanske befolkning.

Et korps marsjerer i Chicago.

Space Is The Place – A March for Sun Ra / USA 2011 / 10 min

Her fanger Cauleen Smith korpset ved Rich South High School mens de en regnfull dag dukker opp i Chicagos Chinatown og fremfører Sun Ras berømte lovsang. Smith er fascinert av korps (hun har selv etablert The Solar Flare Arkestral Marching Band Project som organiserer flashmober), ikke minst måten de utgjør én samlende disiplinert bevegelse på.

Blomsterdekorasjon med tonegafler på sort og sølvfarget bakgrunn.

Strelitzia Satellite Meditation / USA 2012 / 3:42 min

Blomsten Paradisfuglblomst, som stammer i fra Afrika, arrangeres her i ulike oppsatser. Blomsterdekorasjoner finner vi i flere av Smiths verk. Oppsatser kan ha rent dekorative funksjoner, men gir også assosiasjoner i retning av begivenheter som bryllup og begravelser. Det er også en kobling mellom blomsteroppsatsene og andre oppsatser eller alterlignende konstruksjoner i verkene hennes, som kan leses som manifestasjoner eller minnesmerker.

En mann spiller ved skulpturen Cloudgate i Chicago.

Enterplanetary Charter #1: Kelan Phil Cohran to Cloudgate / USA 2012 / 1:46 min

Musikeren Kelan Phil Cohran spilte i Sun Ra Orchestra og var grunnleggeren av Artistic Heritage Ensemble. Her møter vi ham mens han spiller en kalimba, ved skulpturen Cloud Gate i Millennium Park i Chicago.

En kvinne står på en overvokst tomt med semaforflagg.

Lessons in Semaphore / 2015 / 4 min / stum

På en frodig, forvokst tomt danser koreografen Taisha Paggett med to semaforflagg. Hva forteller hun? Da hun klatrer opp på fortauet, ser vi henne møte en ung gutt, som kan semafor og forklarer for henne hvordan bevegelsene skal være. En håpeful film om kommunikasjon og dialog.

Forvrengte bilder av vulkanutbrudd.

My Caldera / USA 2022 / 4:55 min

Til tonene av dirrende gitarer leser vi «Welcome / to the aftermath / you survived», etter å ha sett opptak av sprutende lava og askeskyer, der teksturen i bildene forstørres og fargene er mettede, psykedeliske. Kalderaer er fordypninger som oppstår etter et vulkanutbrudd, en type naturkatastrofe som ødelegger og transformerer landskapet.

Et forvrengt bilde av en kråke.

Mines to Caves / USA 2022 / 9:40 min

I Mines to Caves ser vi bearbeidede analoge opptak fra gamle gruver og av ulike bergarter, men også planter og dyr. Verket tar opp utvinning av mineraler og de umenneskelige vilkår denne produksjon gjerne foregår under, og de klimamessige konsekvensene. Samtidig vekkes også assosiasjoner til oldtidens hulemalerier – menneskets første billedlige fortellinger.

Bilder er gjengitt med tillatelse fra Cauleen Smith. Pictures courtesy of Cauleen Smith.

Teknisk informasjon om filmen Muligheter og manifestasjoner
Attributt Verdi
Spilletid 1t 5m (65 minutter)
Produsert USA
Regi Cauleen Smith
Tale Engelsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense 9 år
Visningsformat Digital

Forestillinger

  • Torsdag 05.09.2024 18:00 Lillebil Kjøp