Nye perspektiver

I juni åpnet Astrup Fearnley Museets separatutstilling med verk av den amerikanske kunstneren og filmskaperen Cauleen Smith. Som del av utstillingen viser vi i september, for første gang på kino i Norge, et program med Smiths filmer.

Cauleen Smith

Cauleen Smith (foto: Joshua Franzos).

I utstillingen får man et rikt innblikk i Smiths ­spennende kunstnerskap og muligheten til å se The Deep West Assembly (2024), hennes nyeste film, laget på oppdrag for Astrup Fearnley Museet. Programmet vi viser på Cinemateket spenner fra hennes aller første kortfilm, Chronicles of a Lying Spirit by Kelly Gabron, til to verk fra 2022 og serien inkluderer også en meget eksklusiv visning av spillefilmen Drylongso (1998).

Cauleen Smith studerte film ved San -Francisco State University og UCLA, der den svarte filmbevegelsen L. A. Rebellion oppsto på slutten av 60-tallet. Hun er påvirket av den eksperimentelle avantgardefilmen, og har et særegent rikt og lekende filmspråk. Smith favner bredt hva tema, teknikk og temperament angår, selv om den afrikanske diasporaens erfaringer er en viktig og gjennomgående tråd. Filmene utforsker og undersøker, kritiserer og assosierer.

Med kunnskap belyser Smith alt fra historiske og politiske hendelser til gjenstander og feno­­mener. Hun blottlegger skjevheter, sammen­henger og strukturer, men alltid på en poetisk og empatisk måte. Hun bruker både fremmedgjøring og ­improvisasjon som metode, har arbeidet både i analoge og digitale formater og mange av filmene er koblet til verk i andre medier. Musikk eller ­musikere (som Sun Ra og Alice Coltrane Turiyasangitananda) står sentralt eller er et viktig utgangspunkt i flere av ­filmene. Dessuten er ­mange av verkene refleksjoner rundt kunst, tradisjon og lesninger. I langfilmen Drylongso, blander hun thrillerelementer inn i et varmt og rørende drama om identitet, vennskap og tap, der hovedpersonen er en ung afroamerikansk fotostudent. Vi følger henne gjennom en intens periode og prosessen med å finne en mening med sitt kunstneriske arbeid.

Med dette filmprogrammet får du en unik ­mulighet til å bli bedre kjent med Cauleen Smith og ta innover deg smerten, sinnet og opprøret, men også håpet og kraften som hun formidler. Det vil gi deg kunnskap om afroamerikanernes kamp og historie, og en mulighet til å oppdage en ­verden breddfull av klang, farger, spørsmål og spor.

Her finner du en oversikt over filmene som vises.