Kampen om vannet

Vannmangel utløst av overforbruk, overutvikling, forurensning og global oppvarming skaper grobunn for en nær forestående global krise, advarte FN nylig i en rapport. I denne serien ser vi nærmere på denne utfordringen gjennom film. 

Mennesker som rir med vanndunker til en brønn.

Vi har plukket ut både dokumentarer og fiksjonsfilm, og både historiske skildringer og fortellinger om framtiden. Ved å være et middel til både økonomisk og politisk makt, og en forutsetning for menneskelig bosetning og landbruk, har vann alltid vært en attraktiv ressurs. I filmer som Jean de Florette og Kirikou og trollkvinnen (som vises på Barnas cinematek) fortelles to ulike historier om konsekvensene av at noen blokkerer en lokal vannkilde.

Jorden kalles den blå planet fordi 70 % av overflaten er dekket av vann. Men bare 0,3 % av dette vannet er tilgjengelig ferskvann, som vi mennesker trenger for å leve. Klimaendringene har gjort at enda flere kjemper for å ha tilgang til og kontroll over vannkildene. Endringene ser ut til å forsterke forskjellene som allerede finnes – som at tørre områder blir enda tørrere, og i verste tilfelle ubeboelige. Dette ser vi tydelig i den bolivianske spillefilmen Utama og dokumentaren Above Water, som foregår i Niger i Afrika. Kanskje fører vannmangelen til at man blir tvunget til å forlate området man har bodd i generasjoner og bli klimaflyktning? I post-apokalyptiske Mad Max: Fury Road har karakterene knapt noe sted å flykte når vannkrisen er permanent og global, noe som gjør at kampen om vann i praksis er en krig.

Å frakte vann fra kilder som ligger langt unna, er krevende enten det må gjøres manuelt eller ved hjelp av avanserte løsninger, som rørledninger og kanaler. I dokumentaren South to North tas vi med til Sør-nord-vannoverføringsprosjektet i Kina, som kanskje er verdens mest omfattende vannomdirigeringsprosjekt. Dokumentaren viser hvilke store inngrep et slikt prosjekt medfører og hvordan det påvirker livene til menneskene som blir berørt.

Vi har også tatt med den norske dokumentaren Kampen om Mardøla, om den ikke-voldelige protesten fra 25. juni til 27. august 1970, mot utbyggingen av Grytten kraftverk og tørrlegging av Mardalsfossen i Møre og Romsdal. Selv om aksjonistene tapte kampen, la den grunnlaget for en ny forståelse av vern av naturen.

Arrangementer

Regissørmøte og samtale

På visningen av Kampen om Mardøla 1. juni kl. 18.00 er regissøren Oddvar Einarson til stede og møter Øivind Hanche fra Nasjonalbiblioteket til en samtale. Visningen skjer i samarbeid med Nasjonalbiblioteket og er en del av deres fagserie Serie 112: Kulturarv i miljøperspektiv, som undersøker hvordan klima- og miljøendringer kaster nytt lys over vår forståelse av kulturarv og historie.

Debatt 

I tilknytning til visningen av South to North 8. juni kl. 18.00 inviterer vi sammen med Institut français til paneldebatt om kampen om vannet. 

Deltagere i panelet:

  • Antoine Boutet, regissør
  • Sindre Langaas, NIVA (Norsk institutt for vannforskning)
  • Nils Vidar Rystad, Ny vannforsyning Oslo

Moderator: Yeliz Yilmaz, forsker ved UiO.