Arne Næss bæres bort av politi.

Kampen om Mardøla

Dokumentarfilmen om protestene rundt utbyggingen av Mardøla-vassdraget.

Mardøla-aksjonen sommeren 1970 var den første sivile ulydighetsaksjonen for naturvern i Norge. Her samlet demonstranter seg for å forhindre utbyggingen av Mardøla-vassdraget i Sandgrovbotn. Aksjonistene måtte til slutt vike, men aksjonen dannet grunnlaget for senere aksjoner mot kraftutbygging.

Til stede med sitt kamera var filmregissøren og fotografen Oddvar Einarson, som sammen med sine brødre Sturla og Eldar dokumenterte aksjonen. Filmen Kampen om Mardøla ble ferdigstilt to år senere. Med sin bruk av kryssmontasje, og basert på en stor mengde fotografisk og filmatisk materiale, gir denne filmen et grundig og samtidig polemisk portrett av bakgrunnen for og utviklingen av Mardøla-aksjonen.

Kampen om Mardøla vises i samarbeid med Nasjonalbiblioteket, og inngår i Nasjonalbibliotekets Serie 112: Kulturarv i miljøperspektiv.

Innledning før filmen

Filmen innledes av Øivind Hanche, filmhistoriker og forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket. Regissør Oddvar Einarson er til stede på visningen, og etter filmen vil det være åpent for spørsmål og kommentarer.

Elveaktivismens klassiker.  Sigmund Kvaløy, en av lederne for Mardølaaksjonen
Teknisk informasjon om filmen Kampen om Mardøla
Attributt Verdi
Spilletid 1t 29m (89 minutter)
Produsert Norge 1972
Regi Oddvar Einarson
Tale Norsk
Tekst Utekstet
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat 16mm

Samarbeids­partnere

Nasjonalbiblioteket

Se mer av