Italiensk filmseminar

Det italienske kulturinstitutt, Institutt for medier og kommunikasjon og Cinemateket inviterer hvert år til helgeseminar. I år setter vi fokus på Vittorio De Sica. 

En mann står og ser på noen avisoppslag.

De Sica startet karrieren som teaterskuespiller, men fikk raskt tilbud om filmroller. Med sitt vakre utseende og sjarmerende stemme ble han en av mellomkrigstidens største italienske filmstjerner, med musikalske romantiske komedier som spesialitet. 

Under andre verdenskrig fikk han sjansen til å regissere filmer selv, og det er dette han er mest kjent for i dag. I tospann med manusforfatter og neorealismens sjefsideolog Cesare Zavattini sto han bak fire høydepunkt i denne epoken: Sciuscià, Sykkeltyvene, Miraklet i Milano og Umberto D

Utover 50- og 60-tallet regisserte han både dramaer og romantiske komedier med blant annet stjerner som Marcello Mastroianni og Sophia Loren. Han fortsatte også som skuespiller, både i mer seriøse roller og i roller som den karismatiske og humoristiske sølvreven Antonio Carotenuto i Brød, kjærlighet og… -filmene.

PROGRAM

Fredag 5. april

kl. 18.00 
Foredrag ved Caterina D’Amico
Film: Brød, kjærlighet og fantasi

Lørdag 6. april

kl. 12.00 
Foredrag ved Ove Solum: «Sykkeltyvene, en neorealistisk barnvoksenfilm»
Film: Sykkeltyvene

kl. 14.45
Foredrag ved Helge Rønning: «Miraklet i Milano – realisme og fantasi»
Film: Miraklet i Milano

kl. 17.30
Foredrag ved Jon Inge Faldalen: «Romantisk komedie, italiensk stil»
Film: Ekteskap på italiensk

Søndag 7. april

kl. 20.45
Film: Umberto D. 

Samarbeids­partnere

Det italienske kulturinstituttet