Mann med hund.

Umberto D

Umberto D er Vittorio De Sicas, og kanskje neorealismens, mest modne verk.

Umberto D er en gammel pensjonist som lever alene på sin lille hybel med hunden Flaik. Han har vært en respektert offentlig tjenestemann, men nå rekker ikke pensjonen til husleie og mat lenger. Umberto D er glemt av arbeidskameratene, han er uten familie og han blir ydmyket av sin vertinne, som frekt leier ut hans værelse til elskende par. Den gamle mannen blir nødt til å vandre av gårde til pantelåneren med sine få eiendeler. Den eneste som viser litt godhet for ham, er vertinnens lille hushjelp fra landet.

Vittorio De Sicas framstilling av den gamle mannen i Umberto D er en videreføring av hans holdninger og menneskesyn fra tidligere filmer som Sykkeltyvene (1948) og Miraklet i Milano (1951). Nok en gang er det det lille menneskets harde kår, og dets enkle ønske om å leve et verdig liv, som skildres med stor innlevelse og øm respekt. Selv om Italia nettopp hadde kvittet seg med fascismens åk, var dette et veldig langt sprang fra Mussolini-epokens eskapistiske luksuskomedier – der De Sica faktisk var en fetert skuespiller, kvinnebedåreren framfor noen – til de nye realistiske filmene.

For den som vil forstå og oppleve neorealismen på sitt beste, er Umberto D helt sentral. Den poengterte samfunnskritikken kombineres med en ironisk skepsis som gjør at filmens ømhet aldri blir for sentimental.

Teknisk informasjon om filmen Umberto D
Attributt Verdi
Spilletid 1t 30m (90 minutter)
Produsert Italia 1952
Regi Vittorio De Sica
Medvirkende

Carlo Battisti, Maria Pia Casilio, Lina Gennari

Tale Italiensk
Tekst Norsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat 35mm
Lyd Mono
Bildeformat 1.37:1
1.37:1

Forestillinger

  • Søndag 07.04.2024 20:45 Lillebil