Nærbilde av eldre kvinne spilt av Julianne Moore.

Wonderstruck

Wonderstruck er Todd Haynes’ filmatisering av romanen ved samme navn av Brian Selznick, forfatteren som også skrev boka som Martin Scorseses Hugo Cabret var basert på. Wonderstruck forteller de parallelle historiene om Ben og Rose, to barn som lever i hvert sitt tiår – Rose på 20-tallet, Ben på 70-tallet – og som begge legger ut på en reise på egen hånd for å finne sine savnede foreldre.

Todd Haynes er en av våre favorittregissører. Med filmer som Safe og Far from Heaven (med Julianne Moore i to av sine beste roller), og videre med Bob Dylan-filmen I’m not There og det nydelige 50-tallsdramet Carol (begge med en glimrende Cate Blanchett), samt tv-serien Mildred Pierce (med Kate Winslet), har Todd Haynes etablert seg som en av de mest originale og stilbevisste regissørene i amerikansk film. Selv om han har en stil som oppleves som veldig retro – med en tydelig forkjærlighet for amerikanske filmer fra 50-tallet og glamrock fra 70-tallet – føles hver ny film fra Todd Haynes som noe friskt og noe nytt. Den gjennomførte elegansen er hans fremste egenskap, og han lager filmer med en sofistikert og detaljrik tidskoloritt som ikke henfaller til klisjeer.  

To barn på leting etter sine foreldre

Ben leter etter faren han aldri har kjent, mens Rose prøver å finne moren, som forlot henne for å forfølge en karriere som skuespiller. Både Ben og Rose er døve; Ben blir det i en ulykke, mens Rose har vært det fra fødselen, og dette preger naturlig nok deres møter med omgivelsene. Begge drar til New York, alene og for første gang, og begge ender på American Museum of Natural History, hvor Rose møter broren Walter og Ben blir kjent med Jamie. Her blir vi med til New York på 20-tallet, hvor byen er hektisk og full av energi, og på 70-tallet, hvor søppelet flyter og kriminaliteten florerer. 

Todd Haynes’ stjernelag

Begge tiårene er mesterlig og levende skildret av Todd Haynes og hans førsteklasses team bestående av den faste fotografen Edward Lachman, briljant som alltid, produksjonsdesigneren Mark Friedberg (som også har gjort mange av de fineste filmene til Ang Lee, Wes Anderson og Jim Jarmusch), den triple Oscarvinnende kostymedesigneren Sandy Powell og – ikke minst – komponisten Carter Burwell (Coen-brødrenes faste komponist), som bidrar sterkt til å gjøre Wonderstruck til en filmopplevelse man bare vil fortape seg i, og som gjør at filmen omtales med adjektiver som «dazzling», «magical», «astonishing» og «spellbinding».

The urban loneliness of Carol is back: instead of adults in freefall, here are three children, Rose, Ben and Jamie, yearning to find their place. Doing so is a cosmic undertaking, and the film’s finest sequences reach for the skies, achieving something like a Haynes-Spielberg alchemy in their consoling tenderness. The Telegraph
Teknisk informasjon om filmen Wonderstruck
Attributt Verdi
Spilletid 1t 56m (116 minutter)
Originaltittel Wonderstruck
Produsert USA 2017
Regi Todd Haynes
Skuespillere

Oakes Fegley, Millicent Simmonds, Julianne Moore, Michelle Williams

Tale Engelsk
Tekst Norsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP
Lyd Dolby SRD
Bildeformat 2.35:1
2.35:1

Se mer av