Kvinner i kø.

Women of the Venezuelan Chaos

Velkommen til film og samtale når Oslo Dokumentarkino ser nærmere på valget i Venezuela. Hvordan havnet et av verdens rikeste oljeland i en dyp økonomisk og sosial krise og er det mulig å løse den? Vil det kommende presidentvalget endre noe som helst?

Venezuela er i dyp krise; økonomisk, politisk og sosialt. Folk sulter på grunn av mangel på mat, sykehusene har ikke utstyr eller medisiner til å behandle pasientene med, korrupsjonen herjer og voldsstatistikken er på vei gjennom taket. Venezuelanere på flukt ut av landet har skapt Sør-Amerikas største flyktningekrise noensinne.

President Nicolas Maduro har ikke klart å snu situasjonen eller minske polariseringen mellom regjeringen og opposisjonen. Tvert imot virker det som det bare blir verre. 20 mai holdes det presidentvalg, men allerede før valget er det protester mot regjeringens manipulering og et stort flertall av statene i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) har bedt Venezuela om å utsette valget til det kan holdes som et fritt og demokratisk valg.

Maduro virker bestemt på å gjennomføre valget uavhengig av protester, uansett om de kommer innenfra eller fra utlandet. Med de betingelsene regjeringen og den nye grunnlovsforsamlingen har satt, er det svært få som mener at dette blir et reelt valg. Hva skjedde egentlig med Venezuela? Hvor langt tilbake går røttene til den krisen vi ser idag? Finnes det en løsning? Kan Nicolas Maduro forbli ved makten? Kan opposisjonen og regjeringen noensinne møtes om en felles vei ut av krisen?

Om filmen

Women of the Venezuelan Chaos handler om fem kvinner i Venezuela og om hvordan de forholder seg til krisen og til styret i landet. Hvordan kan man jobbe som sykepleier når det ikke finnes medisiner å gi pasientene eller utstyr til å behandle dem med? Hvordan forsørger man en familie når det ikke finnes mat i butikkene? Og hva gjør man når det ikke finnes et fungerende rettssystem å gå til hvis man blir utsatt for overgrep?

Kim er sykepleier og sliter med å takle en arbeidshverdag der hun ikke kan gi den hjelpen hun burde fordi hun mangler helt grunnleggende utstyr. María Jose er gravid med sitt andre barn og bruker sin ekstra tid på å skaffe et stort nok lager av bleier i forskjellige størrelser. Hun kjenner godt til hvilke varer som er mest ettertraktede på svartebørsmarkedet når man skal bytte til seg det man trenger selv. Eva er enslig mor og arbeidsledig og strever med å skaffe mat. En handletur kan ta flere dager og mange timer i kø før man faktisk får tak i noe. Luisa er pensjonist. Hennes barnebarn er parlamentariker men ble fengslet i 2014 beskyldt for å ha finansiert protester mot regjeringen. Han sitter fengslet uten dom og det er ingen å henvende seg til for å klage på urettferdigheten. Olgas sønn på 16 år ble skutt hjemme i familiens leilighet, av politiet ved en feiltakelse. Ingen har etterforsket drapet og ingen står til ansvar for det.

De fem kvinnenes fortellinger skaper tilsammen et portrett av dagens Venezuela og gir et levende, skremmende og interessant innblikk i hvor dypt krisen stikker og hvordan det er å leve i den.

Teknisk informasjon om filmen Women of the Venezuelan Chaos
Attributt Verdi
Spilletid 1t 23m (83 minutter)
Produsert Frankrike 2017
Regi Margarita Cadenas
Aldersgrense 12 år
Visningsformat Digital

Samarbeids­partnere

Oslo Dokumentarkino og NorLARNet