Bilde av bakterie.

Human Nature

Når Brave New World møter Jurassic Park: Er CRISPR menneskehetens undergang eller løsningen på alle våre problemer?

Hva er egentlig CRISPR og hva betyr det for oss at man nå kan manipulere og redigere gener som man vil? Kan man kurere alle sykdommer og gjenskape dinosaurer? Og hva er i tilfelle risikoen? Human Nature er en hyperinteressant ny dokumentarflm som klarer å forklare hva CRISPR er og hva denne teknologien kan gjøre, nå og i en nær framtid. Det store spørsmålet er om vi som mennesker klarer å håndtere de mulighetene og den makten over naturen som denne teknologien gir.

Human Nature har blitt vist på en rekke prestisjetunge filmfestivaler som SXSW (South by South West) i Austin Texas, Copenhagen DOX i København, HotDocs i Toronto, Seattle International Film Festival og Full Frame Documentary Film Festival i Durham, North Carolina.

Samtale etter filmen

Etter filmen blir det en samtale mellom Sigrid Bratlie og Dag O. Hessen.

Sigrid Bratlie er biolog og seniorrådgiver i Bioteknologirådet. Hun har skrevet en rekke artikler om CRISPR-teknologien, hva den kan gjøre og hvilke utfordringer det skaper. Hun har blant annet laget denne innføringen i CRISPR for NRK.

Dag O. Hessen er professor i biologi ved Universitetet i Oslo og medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi. Han er kjent som faglitterær forfatter, for sin forskning innen vann, økologi og evolusjon, samt sitt engasjement i krysningsfeltet mellom biologi, miljø og filosofi. Han er også godt kjent som samfunnsdebattant.

Det blir god plass til spørsmål og kommentarer fra publikum i samtalen.

Om CRISPR

CRISPR-teknologi gjør det mulig å gjøre mikroskopiske og ekstremt nøyaktige endringer i DNA. Det vil si at man kan fjerne en liten genfeil som kan forårsake sykdom, uten at det påvirker noe annet enn akkurat denne feilen. Noen forskere sammenligner CRISPR-metoden med at om man har et bibliotek med en million bøker så kan man gå inn og endre én trykkfeil, dvs én bokstav, mens alt annet er urørt og uendret.

Men selv om man kan gjøre endringer uten å skade mennesker eller dyr enkeltvis så er vi alle del av større og komplekse systemer og det er umulig å forutse konsekvensene av DNA-redigering hvis det endrer på øko- og samfunnssystemer. Hvis endringer gjøres på menneskelig arvestoff så vil det være umulig å forutse hva konsekvensene blir på lang sikt.

Man kan endre mosquito-myggers arvestoff slik at de ikke lenger bærer malaria. En gen-endring kan gjøre dem overlegne de eksisterende malariamyggene og man kan så slippe de nye løs i naturen slik at de tar over mosquitoens rolle men ikke lenger bærer malaria-sykdommen. Spørsmålet er så; hva kan en slik endring i et komplekst økosystem forårsake av andre forandringer som er umulige å forutse?

CRISPR kan også brukes til å designe perfekte mennesker. Hvis det er mulig; vil noen skape soldater som ikke føler hverken frykt eller smerte? Og hvorfor ikke lage mennesker som spesialdesignet til nettopp de oppgavene de skal fylle i samfunnet? Barna til de som har råd til det kan bli smartere, sterkere, høyere osv. Det er lett å se at veien til en Brave New World kan være kort. Eller har transhumanistene rett i at teknologiske forbedringer av mennesket uansett vil skape en bedre verden?

CRISPR kan også brukes til å redde truede dyrearter, gjøre korallrev istand til å overleve klimaendringer og skape mer robuste matplanter som både produserer mer og kan gro i et forandret og ustabilt miljø. Kanskje er det nettopp dette vi trenger i en framtid der kloden er i sterk endring både pga klimaendringer og menneskets egne enorme endring av naturen.

A stunning work of science journalism. (…) A meticulously researched, important work that finally brings the secrets of CRISPR to the layperson. (…) A must-see. - 10 out of 10 stars. Glide Magazine (USA)
A fascinating watch. Film Threat (USA)
Teknisk informasjon om filmen Human Nature
Attributt Verdi
Spilletid 1t 47m (107 minutter)
Produsert USA 2019
Regi ​Adam Bolt
Tale Engelsk
Aldersgrense 9 år
Visningsformat DCP