Person som sitter utenfor en dør. Over døren lyser en rød lampe.

Meet the Censors

Hva er sensur – egentlig? Premiere på ny norsk dokumentarfilm om ytringsfrihet og sensur, med påfølgende samtale.

Kommende forestillinger

  • Tirsdag 03.11.2020 17:30 Kjøp

    Panelsamtale etter filmen.

Se alle forestillinger

I filmer som handler om ytringsfrihet møter vi som regel mennesker som blir undertrykket og tvunget til taushet, men i Meet the Censors er det de som sensurerer som får snakke. Hvilken rolle mener de selv at de har i samfunnet?

I denne både morsomme, tankevekkende og forstyrrende filmen møter vi blant annet sørsudanske myndigheter, iranske ayatollaher, indiske filmsensorer og et offentlig kontor i Berlin som bekjemper hatytringer på internett med tysk grundighet og uvisse resultater. Regissør Håvard Fossum besøker også USA, Sverige og Kina.

Meet the Censors er en studie av sensurens samfunnsrolle. Med åpent sinn, kritiske spørsmål og humor utforsker regissøren et tema mange har sterke meninger om, men som viser seg frustrerende komplekst når man går i dybden på det.

Visningen er et samarbeid mellom Oslo Dokumentarkino, Medieoperatørene og Cinemateket.

Samtale etter filmen om sensur som virkemiddel

Etter filmvisningen vil Håvard Fossum fortsette utforskingen av temaet og ta tak i den norske virkeligheten. Burde vi kunne stoppe visse ytringer når de er sterkt skadelige?

Vi prøver å finne ut hvordan vi kan diskutere ytringsfrihet på en ikke-polariserende måte, og spør om tanken om at sensur bare er et onde bør revurderes.

Hva om sensur er rett medisin for å stoppe hatefulle ytringer og falske nyheter? Finnes det muligheter for dette i lovverket i dag? Hvor skal grensen gå for hva som er innenfor og utenfor?

Når ytringer blir så voldsomme og truende at de i praksis skremmer andre fra å delta i samfunnsdebatten, kan da sensur paradoksalt nok være et nødvendig grep for å sikre faktisk ytringsfrihet for alle?

Og med spredning av åpenbart falske nyheter for å manipulere demokratiske valg eller skape motstand mot felles helsetiltak som smittevern og vaksine, trenger vi sterkere sensur av ytringer på sosiale medier?

Hvor ligger mulighetene og grensene innen jussen, politikken og media? Hva er alternativene til sensur?

I panelet

  • Kjersti Løken Stavrum er styreleder i PEN og leder av Ytringsfrihetskommisjonen
  • Jon Wessel-Aas er advokat med møterett for Høyesterett og leder av Advokatforeningen.
  • Nazneen Khan-Østrem er forfatter og forlagsredaktør og var medlem av den første Ytringsfrihetskommisjonen, ledet av Francis Sejersted.
  • Kjetil Ansgar Jakobsen er historiker og professor ved Fakultet for samfunnsvitenskap ved Nord Universitet.

Regissør Håvard Fossum er ordstyrer.

Teknisk informasjon om filmen Meet the Censors
Attributt Verdi
Spilletid 1t 39m (99 minutter)
Produsert Norge 2020
Regi Håvard Fossum
Tale Engelsk
Tekst Engelsk
Aldersgrense 12 år
Visningsformat DCP

Forestillinger

  • Tirsdag 03.11.2020 17:30 Tancred Kjøp

    Panelsamtale etter filmen.

Samarbeids­partnere